Un militar francez, caporalul Maxime Blasco, a fost ucis în luptă în Mali, a anunţat Palatul Élysée, care evocă o ”emoţie deosebit de puternică” a preşedintelui francez Emmanuel Macron, într-un context foarte tensionat între Paris şi Bamako, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Caporalul Maxime Blasco, din cadrul celui de-al 7-lea Batalion de Vânători de Munte din Varces, în Isère, a fost medaliat în iunie cu Medalia Militară ”pentru valoare excepţională a serviciilor sale”, a precizat într-un comunicat, vineri seara, preşedinţia franceză.

Moartea caporalului creşte la 52 bilanţul militarilor francezi ucişi în luptă în Sahel, din 2013, în cadrul operaţiunilor antijihadiste Serval, iar apoi Barkhane.

Evenimente

24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Statul Major al armatei franceze a anunţat că militarul a fost ucis ”în cursul unei operaţiuni de recunoaştere şi hărţuire a Forţei Barkhane în Gourma”, în regiunea Gossi, în apropiere de frontiera dintre Mali şi Burkina Faso.

”Elemente ale unei grupări înarmate teroriste au fost detectate de o dronă de tip Reaper (vineri) dimineaţa, în Pădurea N'Daki. O patrulă de două elicoptere de atac a fost angajată rapid, pentru a-i neutraliza”, precizează Statul Major.

Un grup de comando din cadrul Barkhane a fost trimis, apoi, la sol, în recunoaşterea zonei de angajament.

”Grupul de comando a fost atacat de la mică distanţă de către alte elemente ale grupării armate teroriste. În cursul acestei acţiuni, caporalul-şef Maxime Blasco a fost atins de către un lunetist, care a fost neutralizat de membrii comandoului. Rănit foarte grav, caporalul-şef Maxime Blasco a sucombat rapid rănilor”, anunţă într-un comunicat armata franceză.

Această moarte intervine în contextul în care Parisul a revenidcat ”neutralizarea”, în august, în Mali, a liderului grupării Statul Islamic în Sahara Mare, Adnan Abou Walid al-Sahraoui, o operaţiune prezentată drept un ”succes major al Franţei”, în contextul unei reorganizări a trupelor franceze în Sahel, în vederea unei concentrări asupra luptei împotriva terorismului.

Însă ea intervine totodată într-un context tensionat între Paris şi junta aflată la putere la Bamako, care internţionează să încheie un contract cu sulfuroasa societate paramiliatră rusă Wagner, considerată apropiată puterii ruse.

O desfăşurare a acestor mercenari ar fi ”incompatibilă” cu o menţinerea în Mali a trupelor franceze - care luptă de opt ani de zile împotriva jihadiştilor în Sahel -, a avertizat şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian.

La 2 ianuarie, doi militari - inclusiv o femeie -, amândoi din cadrul celui de-al 2-lea Regiment de Husari din Haguenau, în Bas-Rhin, au fost ucişi în vehiculul lor blinda uşor (VBL) de un ”dispozitiv exploziv improvizat”.

Cu doar trei zile mai înainte, trei militari din Regimentul I de Vânători din Thierville-sur-Meuse, în Meuse, au fost ucişi tot de o bombă artizanală.

Aceste două atacuri sângeroase au fost revendicate de către Grupul de Susţinere a Islamului şi Musulmanilor (GSIM), afiliat Al-Qaida.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.