Consiliul ONU al Drepturilor Omului (UNHRC) l-a însărcinat miercuri pe Erik Mose, un judecător norvegian care a făcut parte din mai multe tribunale internaţionale, să conducă ancheta cu privire la încălcări comise de către Rusia în Războiul din Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Erik Mose, un fost judecător de la Curtea Supremă a Norvegiei şi de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), care a prezidat Tribunalul Penal Internaţional (TPI) privind Rwanda, a fost numit preşedinte al acestei Comisii de anchetă internaţională independentă, nou înfiinţată.

Preşedintele Consiliului ONU al Drepturilor Omului, Federico Villegas, a numit alte două personalităţi să facă parte din echipă.

El i-a numit pe Jasminka Dzumhur, o mediatoare a drepturilor omului în Bosnia-Herţegovina, şi pe columbianul Pablo de Greiff, care a fost principalul expert ONU în promovarea adevărului, justiţiei şi reparaţiilor.

Consiliul ONU al Drepturilor Omului a aprobat, la 4 martie, o rezoluţie în favoarea înfiinţării unei Comisii internaţionale de anchetă cu privire la încălcări ale drepturilor omului şi dreptului umanitar în Ucraina, în urma invaziei Rusiei, la 24 februarie.

Această rezoluţie, iniţiată de Kiev, condamnă ”încălcările drepturilor omului şi atingerile acestor drepturi care rezultă din agresiunea Federaţiei ruse” şi cere o retragere rapidă a armatei ruse din Ucrana.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.