Un judecător federal a refuzat, marţi, cererea guvernului SUA de a respinge un proces în care Donald Trump este acuzat într-un proces de defăimare intentat de o scriitoare care afirmă că preşedintele a negat în mod fals că a violat-o într-un magazin din Manhattan, în urmă cu un sfert de secol, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Judecătorul districtual Lewis Kaplan din Manhattan a refuzat să permită guvernului să se substituie lui Trump ca pârât, în procesul cu scriitoarea E. Jean Carroll, care a lucrat la revista Elle.

O decizie în favoarea guvernului l-ar fi protejat pe Trump de orice răspundere şi ar fi avut condus la un rezultat negativ pentru acuzaţia de defăimare făcută de Carroll.

Aceasta l-a dat în judecată pe Trump în noiembrie anul trecut, într-o instanţă a statului New York, după ce el a negat că a violat-o în Bergdorf Goodman la mijlocul anilor 1990 sau că nu ştia cine este.

Trump a spus că scriitoarea a inventat povestea pentru a vinde o nouă carte şi a adăugat: „Nu este genul meu”.

Acţionând la ordinul procurorului general William Barr, Departamentul de Justiţie a mutat cazul în instanţa federală, unde a susţinut că Trump a acţionat în calitatea sa oficială atunci când a respins pretenţiile lui Carroll şi, prin urmare, nu poate fi reclamat în justiţie personal, pentru defăimare.

Dar judecătorul Kaplan a spus că o lege care protejează angajaţii federali de a fi daţi în judecată pentru fapte făcute în timpul angajării lor nu acoperă preşedinţii. El a mai spus că Trump nu a făcut declaraţiile despre Carroll în calitate de preşedinte.

„Nimeni nu l-a dirijat sau controlat pe preşedintele Trump atunci când a comentat acuzaţia reclamantei, că a violat-o cu zeci de ani înainte de a intra în funcţie, care nu are nimic de-a face cu treburile oficiale ale guvernului,”, a scris Kaplan într-o decizie de 61 de pagini.

Departamentul de Justiţie a refuzat să comenteze.

Procesul lui Carroll este una dintre numeroasele acţiuni în justiţie pe care Trump le întâmpină în timp ce încearcă să fie reales pe 3 noiembrie.

El a respins afirmaţiile mai multor femei care l-au acuzat de abateri sexuale care ar fi avut loc înainte de a deveni preşedinte.

Roberta Kaplan, avocat care o reprezintă pe Carroll, a declarat că aşteaptă cu nerăbdare să continue procesul de defăimare în faţa instanţei federale.

„Adevărul simplu este că preşedintele Trump a defăimat-o pe clienta noastră deoarece a fost suficient de curajoasă pentru a dezvălui că a agresat-o sexual şi că atacul brutal şi personal nu poate fi atribuit biroului preşedintelui”, a spus ea.

Carroll a spus într-o declaraţie: „Când Donald Trump m-a numit mincinoasă şi a negat că m-a întâlnit vreodată nu vorbea în numele Statelor Unite. Mă bucur că judecătorul Kaplan a recunoscut aceste adevăruri de bază ”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.