Un japonez arestat în China, a cărui eliberare este cerută de Tokyo, este suspectat de spionaj, anunţă luni Guvernul chinez, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Acest cetăţean japonez este suspectat că a desfăşurat activităţi de spionaj, încălcând Codul Penal şi legea împotriva spionajului Republicii Populare China”, a anunţat o purtătoatre de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning.

”Autorităţile chineze au luat măsuri coercitive” împotriva acestei persoane, în vederea ”procedării la o anchetă”, a anunţat ea în această conferinţă de presă obişnuită.

Tokyo a îndemnat anterior la eliberarea ”în cel mai scurt timp” a acestui cetăţean japonez.

Ambasada Japoniei în China a fost informată ”luna aceasta că un bărbat în vârstă de 50-60 de ani a fost reţinut la Beijing, din cauză că a încălcat legi” chineze, a anunţat un purtător de cuvânt al Guvernului japonez, Hirokazu Matsuno.

El a precizat că Tokyo cere să-i facă o vizită consulară japonezului.

Bărbatul este un angajat al companiei farmaceutice japoneze Astellas, a declarat AFP un purtător de cuvânt al întreprinderii, care a refuzat să ofere alte detalii.

Presa japoneză scrie că bărbatul lucrează în China de 20 de ani.

Potrivit agenţiei japoneze de presă Kyodo, acest bărbat, un fost conducător al Camerei de Comerţ şi Industrie japoneză din China, a fost arestat imediat înainte de întoarcerea sa în China, prevăzută luna aceasta.

”China este un stat de drept. iar cetăţenii străini prezenţi în China trebuie să respecte legile chineze. Cei care încalcă legea şi comit infracţiuni şi delicte sunt urmăriţi”, a subliniat Mao Ning.

”Au existat mai multe cazuri de acest fel în ultimii ani, implicând cetăţeni japonezi. Japonia ar trebui să-şi disciplineze mai bine şi să-şi cheme la ordine cetăţenii”, declară ea.

În octombrie 2019, un profesor universitar japonez a fost arestat de Beijing în baza unor acuzaţii de spionaj. El a fost eliberat în luna care a urmat.

În martie 2020, ministerul chinez de Externe anunţa arestarea unui bărbat chinez pe care-l acuza de spionaj care, potrivit presei japoneze, lucra într-o universitate japoneză.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.