Un bărbat cu dublă cetăţenie, germană şi iraniană, Babak J., a fost inculpat cu privire la aruncarea, la Bochum, la sfârşitul lui 2022, dintr-un ordin din Iran, a unui dispozitiv incendiar asupra unui imobil şcolar situat în apropierea unei sinagogi - care era vizată iniţial -, anunţă joi Parchetul federal german, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un tribunal de la Düsseldorf urmează să decidă dacă bărbatul va fi judecat în cadrul unui proces, anunţă parchetul federal, însărcinat cu dosarele cele mai sensibile.

Babak J. ar fi primit de la un intermediar din Iran - care acţiona în contul unor ”autorităţi de stat neidentificate”, potrivit parchetului - ordinul de a incendia o sinagogă în Renania de Nord-Westfalia, în vestul Germaniei.

Suspectul a plănuit un atac la o sinagogă din Dortmund, în care a încercat în zadar să recruteze o cunoştinţă, după care a ales - în continuare controlat din Iran -, la 17 noiembrie 2022, un lăcaş de cult iudaic la Bochum, o comună din apropiere.

Suspectul a renunţat, până la urmă, să arunce un dispozitiv incendiar în sinagogă - care era supravegheată - şi a ales să atace o şcoală vecină, fără să facă victime.

El a fost arestat ulterior şi plasat în detenţie provizorie.

Ancheta nu a permis, în acest stadiu, să stabilească cine din Iran i-a dat ordinele suspectului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.