Un fost ofiţer diplomatic american a fost arestat şi inculpat joi, pentru că ar fi oferit documente strict secrete unui agent chinez, relatează BBC News, precizând că bărbatul riscă închisoarea pe viaţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mallory, care vorbeşte dialectal mandarin, a compărut iniţial în instanţă joi şi se va întoarce pentru o audiere preliminară vineri.

Potrivit documentelor depuse în instanţă, Kevin Mallory, un diplomat în vârstă de 60 de ani, originar din Virginia, ar fi mers la Shanghai în martie şi aprilie 2017, unde s-ar fi întâlnit cu un spion.

Potrivit documentelor depuse în instanţă, Mallory i-ar fi scris respectivei persoane: „obiectivul tău este să obţii informaţii, iar obiectivul meu este să fiu plătit”.

Pe de altă parte, fostul diplomat a susţinut, în cursul unei audieri FBI, că persoana cu care s-a întâlnit la Shanghai i-a spus că lucrează pentru un centru de reflecţie chinez, Shanghai Academy of Social Sciences (SASS).

FBI are informaţii cel puţin din 2014 că spioni chinezi folosesc afilieri SASS pentru a-şi acoperi identităţile, potrivit Departamentului de Justiţiei.

Mallory este acuzat şi pentru că nu a declarat 16.500 de dolari cash, găsiţi în două genţi în timp ce tranzita aeroportul Chicago.

FBI a confirmat că fostul diplomat a avut acces la informaţii secrete atunci când a lucrat pentru Guvern. Accesul a fost sistat atunci când a încetat să mai fie angajat al statului, în 2012, an când bărbatul a decis să devină consultant independent.

Washington Post citează doi oficial guvernamentali potrivit cărora americanul a fost angajat, de fapt, de CIA, dar această informaţie nu a fost transmisă instanţei.

„Aceste acuzaţii ar trebui să transmisă un mesaj oricui se gândeşte să încalce încrederea opiniei publice şi să compromită securitatea noastră naţională, prin divulgarea de informaţii clasificate”, a spus Dana J Boente, Procuror General adjunct pentru securitate naţională.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.