Un pakistanez, Ahmed Rabbani, eliberat recent de la închisoarea militară Guantanamo, unde a fost încarcerat timp de aproape 20 de ani, fără să fi fost judecat vreodată, a pictat neîncetat în centrul american de detenţie şi şi-a expus pentru prima oară lucrările la Karachi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El a folosit tot ceea ce putea pentru a ”evada” cu ajutorul artei - pământ, cafea măcinată sau curcuma de la cantină.

”Mulţumită picturii, mă simţeam în afara Guantanamo”, a declarat acest bărbat în vârstă de 53 de ani, care poartă o barbă mare, încărunţită, la prezentarea a 20 de picturi, în oraşul portuar Karachi, în sudul Pakistanului.

”Pictura era totul pentru mine, acolo”, a declarat el la această expoziţie, intitulată ”The Unforgotten Moon: Liberating Art from Guantanamo Bay” (”Luna de neuitat: arta eliberatoare la Guantanamo”).

În septembrie 2002, Ahmed Rabbani a fost arestat de către autorităţile pakistaneze şi predat CIA în schimbul unei prime în valoare de 5.000 de dolari.

El a fost ”vândut” ca fiind un activist notoriu, cunoscut sub numele de Hassan Ghul, dar a spus întotdeauna că a fost o greşeală de identitate.

El a fost acuzat de recrutarea fratelui său mai mare, Muhammed, în mediile extremiste.

A fost transferat la Guantanamo Bay, în Cuba, în septembrie 2004.

Nici el şi nici fratele său nu au fost niciodată inculpaţi în anii de detenţie şi au fost eliberaţi abia în februarie 2023.

”Statele Unite au plătit scump şi nu voiau să fie păcălite”, scrie Clive Stafford Smith, avocatul lui Rabbani, în catalogul expoziţiei.

ŞOFER DE TAXI

”Ceea ce nu ştiam nici el şi nici eu, până la publicarea raportului Senatului american despre detenţii în 2014, era că Hassan Ghul a fost prins şi dus în aceeaşi închisoare, după care a fost eliberat în Pakistan, pentru că a cooperat”, declară el.

”În timp ce Hassan Ghul şi-a reluat activităţile teroriste şi a fost ucis într-un atac cu dronă în 2012, Ahmed a primit un bilet doar dus la Guantanamo Bay”, spune el.

Ahmed Rabbani, născut la Mecca, în Arabia Saudită, unde munceau părinţii săi, a venit la Karachi în adolescenţă şi a fost şofer de taxi până când a fost arestat.

El vorbea curent araba şi s-a specializat în transportul clienţilor din Orientul Mijlociu, ceea ce a condus la identificarea sa greşită.

Pictura a devenit obsesia lui Ahmed Rabbani în timpul captivităţii, în pofida faptului că anii petrecuţi în închisoare şi numeroase greve ale foamei l-au slăbit prea mult pentru a putea ţine pensula în mână.

Atunci când starea i-o permitea, în caz de penurie de material, Ahmed Rabbani improviza cu ceea ce se găsea în jurul său.

”Găseam o bucată de haină atuncată sau ruptă şi o transformam în pânză”, declară el.

”Uneori foloseam cafea, alteori curcuma”, pentru a face vopsea.

LUCRĂRI CONFISCATE

”Şi-a pierdut o mare parte a vieţii. Producerea unor imagini de o astfel de calitate este un miracol. este remarcabil”, subliniază Natasha Malik, curatoarea expoziţiei.

În afară de cele aproximativ 20 de tablouri pe care a fost autorizat să le ia la ieşirea din închisoare, sunt expuse tablouri ale unor artişti locali însărcinaţi să-şi  ”reimagineze” picturile care i-au fost confiscate.

”Expuşi alături de lucrările necenzurate ale lui Ahmed, aceşti artişti îi accentuează protestul şi expresia creativă recreând lucrările pe care publicul nu trebuia să le vadă”, analizează curatoarea.

Exprimându-i speranţele şi disperarea, lucrările sale sunt uimitor de reuşite pentru cineva care a studiat arta doar superficial la şcoală.

Unele lucrări îi exprimă speranţa de libertate - natura care se ghiceşte prin deschizături înguste, păsări care zboară şi ocane nesfârşite.

Într-un tablou apare o cuşcă cu peşti de un portocaliu ţipător, culoarea combinezoanelor pe care sunt obligaţi să le poarte deţinuţii de la Guantanamo Bay.

”Am petrecut mulţi ani în portocaliu”, declară artistul, care spune că n-a acceptat ”nciodată legile lor” şi că preferă să privească spre viitor.

Cu zâmbetul pe buze şi ochii strălucitori, el âşi evocă planurile, inclusiv publicarea unei cărţi de găsit în care să-şi evoce amintirile.

Ahmed Rabbani mai vrea, cu ajutorul banilor obţinuţi din vânzarea operelor sale de artă, să deschidă un restaurant cu reţete pe care le-a învăţat în închisoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.