O expertă în drepturile omului, Fionnuala Ni Aolain, urmează să efectueze în zilele următoare o vizită istorică în Închisoarea Militară americană Guantanamo - o premieră după 20 de ani de cereri în acest sens, anunţă miercuri ONU, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Raportoarea Specială a Drepturilor Omlului şi Luptei Antiteroriste Fionnuala Ni Aolain urmează să efectueze o ”vizită tehnică” în Ststele Unite, începând de la 6 februarie, precizează într-un comunicat ONU.

În perioada 6-14 februarie, această experă irlandeză, mandatată de Consiliul Dreprurilor Omului - care nu se exprimă în numele ONU - urmează să se ducă la Washington, iar apoi în centrul de detenţie din baza militară americană Guantanamo Bay.

Experta urmează să publice o declaraţie - cu concluzii şi recomandări - în urma acestei vizite.

La 5 martie 2022, ea anunţa că a primit o invitaţie preliminară din partea Washingtonului, în vederea organizării unei vizite tehnice.

În următoarele trei luni după vizita sa, Fionnuala Ni Aolain urmează să realizeze o serie de interviuri cu diverse persoane din Statele Unite şi din străinătate, pe bază de voluntariat, şi anume victime şi rude ale victimelor atentatelor de la 11 septembrie 2001 şi cu foşti deţinuţi de la Guantanamo.

Experţi independenţi în drepturile omului de la ONU încearcă să obţină un acces în această închisoare militară, situată în sud-estul Cubei, de când a fost deschis centrul de detenţie, în 2002, la deţinuţi în ”războiul împotriva terorismului” purtat de către Statele Unite în urma atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001.

Această închisoare - care a devenit un ghimpe în coasta Statelor Unite, acuzate de detenţie ilegală, încălcări ale drepturilor omului şi tortură - a avut până la aproape 800 de ”prizonieri de război” - majoritatea încarceraţi în pofida unor probe fragile cu privire la implicarea lor.

În prezent, la centrul de detenţie de la Guantanamo Bay se mai află aproximativ 40 de deţinuţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.