Un film de comedie, ”Lecţii de toleranţă”, provoacă elogii şi proteste în Ucraina, unde persistă homofobia, subliniind eforturi în vederea schimbării unor prejudecăţi adânci, într-o ţară cu moravuri conservatoare influenţate de biserică, dar care are ambiţia să adere la Uniunea Europeană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În acest film, o familie acceptă să participe la un program guvernametal de integrare europeană.

În schimbul unei reduceri a valorii facturilor la electricitate, membrii familiei vor trebui să găzduiască, timp de trei săptămâni, un homosexual care va încerca să-i facă să-şi schimbe părerile.

Agenţia ucraineană de cinema a contribuit la finanţarea acestui film cu buget mic, filmat în timpul războiului, cu o subvenţie în valoare de 81.000 de dolari.

Scenariul poate părea absurd, însă refectă munca activiştilor pro-LGBT din Ucraina, o ţară cu moravuri conservatoare, influenţate de biserica ortodoxă.

INSCRIPŢII NEONAZISTE

Invazia rusă din 2022 a obligat Ucraina să se distanţeze de vecinul său, unde ”propaganda” homosexuală este pedepsită penal şi unde ”mişcarea LGBT” a fost declarată ”extremistă”.

Un semn al disensiunilor pe care le provoacă homosexualitatea în societatea ucraineană, proiecţii ale filmului au fost blocate în capitala ucrainană Kiev şi la Harkov, al doilea cel mai important oraş ucrainean, de către activişti din grupări ultranaţionaliste, care au scandat ”bani pentru armată, nu pentru propaganda LGBT”.

Un necunoscut a inscripţionat o cruce orodoxă şi simboluri neonaziste pe sediul Cinematografului Octombrie din Kiev, când acesta a pus afişele filmului ”Lecţii de toleranţă”.

”Filmul nostru este foarte pertinent, iar ceea ce s-a inscripţionat pe zidurile Cinematografului Octombrie este dovada acestui lucru”, a declarat regizorul Arkadi Nepîtaliuk în faţa publicului, în sală.

Filmat în nouă zile într-un apartament murdar din perioada sovietică, filmul cuprinde multe glume cu conotaţii sexuale. El prezintă homofobia ca pe un simptom al furiei celor rămaşi în urma evoluţiilor sociale şi economice.

”FILMUL POATE AJUTA”

Pe ecran, familia se teme de sosirea invitatului ei gay, Vasîl. ”ce vor zice vecinii şi apropiaţii noştri?”, se întreabă tatăl, Zenîk, un şofer şomer. Fiul său, Denîs, care conduce un atelier auto în dificultate, ceartă familia, care s-a ”compromis pentru bani”.

Surpriza este că Vasîl nu este persoana extravagantă pe care o aşteptau. ”Unde e homosexualul? Ajunge mâine?”, îl apostrofează Zanîk deschizându-i uşa. Vasîl are, din fericire, un permis plastifiat care-i confirmă orientarea sexuală.

Cu răbdare, el învaţă familia să-şi depăşească prejudecăţile şi sărută un membru al acesteia.

”Filmul poate ajuta. Cel puţin, atrage atenţia asupra acestui subiect”, declară AFP regizorul Arkadi Nepîtaliuk.

”O persoană care resimte homofobia se va recunoaşte în personajele din film şi va începe să se gândească «de ce fac asta? Ce-aş face în situaţia asta?»”, vrea el să creadă.

În seara proiecţiei, poliţia patrula în faţa Cinematografului Octombrie, care a fost ţinta unui incendiu criminal în 2014, după ce a proiectat un film francez despre travestiţi masculini.

Opozanţii ”Lecţiilor de toleranţă” au înţeles greşit mesajul, consideră spectatorii din sală.

”Nu cred că este vorba despre vreun fel de propagandă LGBT, este vorba pur şi simplu depre adevăr, familie, relaţii în familie”, declară Oleksandra, o tânără regizoare din Mariupol, un oraş ocupat de ruşi.

”După mine este vorba despre iubire şi cei dragi”, declară Olona Boiko, o actriţă şi profesoară de artă oratorică.

Iuri, un voluntar în vârstă de 23 de ani, care strânge donaţii pentru armată, consideră că acest film poate detrmina oamenii să-şi schimbe părerea.

Tânărul, care a crescut într-un oraş mic, spune că a fost ”un radical care detesta gay-ii”, până a ajuns la universitate, la Kiev, şi a cunoscut un coleg de clasă homosexual.

”Mi-am dat seama că îmi doream cu adevărat să mă întorc în orăşelul meu şi să le arăt acest film părinţilor mei, care m-au învăţat că gay-ii şi lesbienele, transsexualii şi bisexualii sunt oameni răi”, spune el.

”Cred că este fals şi vreau ca un număr cât mai mare de oameni neinformaţi să vadă acest film”, declară el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.