Un fan al lui Donald Trump, Cesar Sayoc, arestat în octombrie 2018 pentru că a expediat colete-capcană unor critici ai preşedintelui american, a pledat vinovat de 65 de capete de acuzare şi riscă închisoarea pe viaţă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cesar Sayoc, în vârstă de 57 de ani, a recunoscut joi, în faţa unui judecător federal, că a pregătit, în Florida, 16 colete-capcană, pe care le-a trimis unui număr de 13 personalităţi şi critici ai lui Trump, între care miliardarul filantrop George Soros, fostul secretar de Stat Hillary Clinton şi fostul preşedinte american Barack Obama.

”Am trimis în total 16 dispozitive prin poştă”, a declarat cu o voce spartă Sayoc, încarcerat de când a fost arestat, la 26 octombrie, citind o declaraţie pregătită de către avocaţii săi.

”Am fabricat dispizitive concepute să semene cu bombe artizanale”, a adăugat el.

”Dispozitivele constau într-un tub de plastic, un ceas digital şi fire electrice ataşate. În tub erau pudră de artificii (...) şi cioburi de sticlă”, a precizat el cu vocea gâtuită.

Sayoc, care a trimis aceste colete în plină campanie electorală în vederea alegerilor americane de la jumătate de mandat, la 6 noiembrie, s-a recunoscut vinovat de aceste 16 capate de acuzare de folosire a unei arme de distrugere în masă - un capăt de acuzare corespunzând fiecărui colet. Fiecare dintre ele este pasibil de o pedeapsă maximă la închisoare pe viaţă.

Acestora li se adaugă alte 16 capete de inculpare cu privire la un transport de explozivi între state, alte 16 capete de inculpare cu privire la ameninţarea comerţului între state şi încă 16 cu privire la o expediere ilegală de explozivi.

Un ultim capăt de inculpare vizează ”purtarea unor explozivi în comiterea unei infracţiuni”, în legătură cu care riscă o pedeapsă obligatorie de cel puţin zece ani de închisoare.

Sayoc a fost inculpat iniţial de 30 de capete de inculpare, în legătură cu care risca deja închisoarea pe viaţă.

Acceptând să pledeze vinovat, el nu obţine garanţia unei pedepse mai îngăduitoare, în pofida faptului că judecătorul Jed Rakoff a subliniat că nu este obligat să-l condamne la închisoare pe viaţă.

Sentinţa urmează să fie stabilită la 12 septembrie.

Sayoc locuia într-o camionetă acoperită cu autocolante pro-trump şi anti-democraţi atunci  când a fost arestat.

Niciunul dintre colete nu a explodat şi nici nu şi-a atins destinatarul, iar nivelul pericolului pe care-l reprezentau dispozitivele explozive a fost evaluat diferit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.