Curtea Supremă a Statelor Unite a refuzat un recurs cu privire la exploziva problemă a avortului, în pofida faptului că trei dintre judecătorii conservatori ai instituţiei au pledat în favoarea unei examinări a dosarului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Două state - Louisiana şi Kansas - au cerut celei mai înalte jurisdicţii americane să intervină după ce au pierdut, în faţa unor judecători federali, în favoarea principalei organizaţii de planificare familială din ţară, Planned Parenthood.

Aceste state şi-au exprimat dorinţa să o excludă din sistemul asigurărilor publice de sănătate Medicaid, destinat americanilor celor mai săraci, pe motiv că Planned Parenthood a dat, în scopuri de cercetare, ţesuturi prelevate de la fetuşi avortaţi.

”Statele nu pot să retragă un furnizor din programul lor Medicaid din ce motive vor ele, mai ales atunci când acest motive nu au legătură cu competenţele furnizorului şi cu calitatea îngrijirilor furnizate”, au apreciat judecătorii în februarie.

Refuzând să preia dosarul, Curtea Supremă nu se pronunţă asupra fondului dosarului, însă lasă aceastăhotărâre în vigoare.

Ar fi fost necesar ca patru dintre cei nouă judecători ai Curţii să vrea, pentru ca o audiere să fie programată. Or au fost doar trei - conservatorii Clarence Thomas, Neil Gorsuch şi Samuel Alito - care au vrut luni să examineze dosarul.

”Ce spune faptul că această Curte refuză să-şi facă treaba? Eu bănuiesc că asta are a face cu faptul dosarul implică Planned Parenthood", a motivat judecătorul Thomas în numele lor. ”O vagă legătură cu o chestiune tensionată din punct de vedere politic nu justifică faptul ca noi să abdicăm de la responsabilitatea noastră judiciară”.

Curtea Supremă a legalizat avortul printr-ohotărâre, la 22 ianuarie 1973 - "Roe versus Wade" -, însă subiectul creează în continuare disensiuni în ţară, iar numeroase măsuri au fost adoptate, în ultimii ani, cu scopul de a complica accesul la întreruperea voluntară a sarcinii.

În campania sa prezidenţială, Donald Trump le-a promis alegătorilor conservatori să numească la Curtea Supremă judecători care se opun avortului, sugerând că ei vor schimba această reglementare.

De când s-a instalat la Casa Albă, Trump a obţinut confirmarea judecătorilor Neil Gorsuch şi Brett Kavanaugh.

Judecătorul Brett Kavanaugh nu li s-a alăturat colegilor săi conservatori luni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.