Un consilier de rang înalt de la Casa Albă a declarat marţi că Statele Unite nu pot verifica imediat informaţii potrivit cărora liderul Statului Islamic Abu Bakr al-Baghdadi a fost ucis, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi luăm orice informaţie de această natură cu o doză de sare”, a declarat pentru postul Fox News adjunctul asistentului preşedintelui Donald Trump, Sebastian Gorka.

”Vom verifica acest lucru. Vom examina informaţiile disponibile şi vom da o declaraţie atunci când avem faptele necesare”, a spus el.

Nicio informaţie nu o coroborează pe cea potrivit căreia al-Baghdadi este mort, a declarat tot marţi un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Observatorul Sirian pentru Drepturile omului a anunţat marţi că deţine ”informaţii confirmate” potrivit cărora al-Baghdadi a fost ucis.

Reuters subliniază că nu a putut verifica în mod independent aceste informaţii despre moartea liderului jihadist.

Observatorul a anunţat că deţine informaţii de la reprezentanţi de rang înalt ai grupării jihadiste Statul Islamic care confirmă moartea lui al-Baghdadi.

Coaliţia internaţională antijihadistă condusă de Statele Unite a declarat, de asemenea, pentru AFP că nu este în măsură să confirme această informaţie.

Directorul Observatorului Rami Abdel Rahman a declarat pentru AFP că ”responsabili de rang înalt SI prezenţi în provincia (siriană) Deir Ezzor au confirmat pentru Observator moartea lui Abu Bakr al-Baghdadi, emirul SI”.

”Am aflat acest lucru astăzi (marţi), dar nu ştim când sau cum a murit”, a adăugat el.

În cazul în care va fi conformată, moartea lui al-Baghdadi ar reprezenta o nouă lovitură la adresa grupării jihadiste sunnite.

Statul Islamic tocmai a fost îndepărtat din Mosul, ultimul său mare bastion urban în Irak şi este vizat de o ofensivă a unei alianţe arabo-kurde în principalul ei fief sirian, Rakka.

Al-Baghdadi ”era prezent în estul provinciei Deir Ezzor” în ultimele luni, a adăugat Abdel Rahman, care a subliniat că nu era clar dacă a fost ucis în această regiune sau în altă parte.

Provincia Deir Ezzor, situată în estul Siriei, se află în continuare, în mare parte, sub controlul Statului Islamic, în pofida faptului că organizaţia pierde teren atât în Siria, cât şi în Irak.

Statul Islamic nu a confirmat imediat şi nici nu a dezminţit informaţia cu privire la moartea lui al-Baghdadi pe canalele sale de comunicare obişnuite.

Rusia a anunţat pe 22 iunie că există ”o mare probabilitate” să-l fi ucis pe al-Baghdadi într-un atac aerian, pe 28 mai, în apropiere de Rakka, în nordul Siriei. Însă această informaţie nu a fost, la vremea respectivă, confirmată de vreo altă sursă.

Moartea lui al-Baghdadi a făcut obiectul mai multor zvonuri în ultimii ani.

La Mosul, un mare oraş în nordul Irakului, şi-a făcut liderul Statului Islamic singura apariţie publică cunoscută, în iulie 2014, la Moscheea al-Nuri.

Jihadiştii au distrus această moschee şi i-au dinamitat celebrul minaret înclinat, în faţa ofensivei forţelor irakiene a căror victorie la Mosul a fost proclamată în mod oficial luni.

Abu Bakr al-Baghdadi nu a mai dat vreun semn de viaţă de la o înregistrare audio difuzată în noiembrie - la puţin timp după lansarea ofensivei de la Mosul - în care îşi îndemna oamenii să lupte până la martiriu. El ar fi plecat din acest oraş la începutul anului, probabil către frontiera irakiano-siriană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.