Autorităţile statului american Oklahoma au renunţat, în urma mobilizării a milioane de oameni, să-l execute pe Julius Jones, un afroamerican în vârstă de 41 de ani, condamnat la pedeapsa capitală cu privire uciderea unui om de afaceri, Paul Howell, o crimă pe care a spus mereu că nu a comis-o, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernatorul republican Kevin Stitt, supus unei presiuni puternice, i-a comutat pedeapsa cu moartea în închisoare pe viaţă cu mai puţin de partru ore înaintea injectării cu un cocteil letal controversat.

”Julius Jones nu va putea să ceară noi comutări, graţierea sau eliberarea condiţionată până la sfârşitul vieţii sale”, precizează el într-un decret postat online pe site-ul acestui stat conservator riural din Sudul american.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

”Mulţumim guvernatorului că a împiedicat o eroare ireparabilă”, a declarat avocata condamnatului, Amanda Bass, într-un comunicat, subliniind că ”speră” ca Kevin Stitt să dea curs ”în întregime recomandărilor biroului graţierii”.

Acest birou, care subliniază îndoieli cu privire la vinovăţia lui Julius Jones, a recomandat în două rânduri comutarea pedepsei la închisoare pe viaţă şi autorizarea acestuia să depună o cerere de eliberare anticipată.

”Le sunt foarte recunoscătoare tutror celor care s-au exprimat şi au ajutat la salvarea lui Julius. Mulţumesc Biroului Graţierii şi guvernatorului Stitt”, a scris pe Twitter Kim Kardashian, una dintre reprezentantele mobilizări în favoarea condamnatului.

Julius Jones a fost condamnat în 2002 la pedeapsa cu moartea cu privire la uciderea unui om de afaceri alb, Paul Howell, pe care a negat-o întotdeauna.

El dă asigurări că a fost prins într-o capcană de către autorul crimei, că a fost apărat prost de către primii săi avocaţi şi că a fost discriminat la proces.

Recursurile în justiţie pe care le-a formulat au fost respinse toate, iar famlia lui Howell, şi anume fiica acestuia, este consinsă de vina tânărului.

Falii în dosar au făcut obiectul unui serial documentar şi unui podcast şi au întors opinia publică în favoarea sa.

Odată cu apropierea datei stabilite în vederea execuţiei sale, staruri, campioni sportivi şi ambasadorul Uniunii Europene (UE) în Statele Unite, dar şi şase milioane şi jumătate de semnatari ai unei petiţii pe internet i-au cerut guvernatorului Stitt să intervină.

Sute de liceeni au ieşit miercuri din instituţii miercuri, în Oklahoma, în semn de protest şi cu scopul de a-l îndupleca pe guvernator.

Manifestanţi au campat în apropierea reşedinţei guvernatorului în ultimele nopţi, potrivit postului local Koco.

Guvernatorul şi-a anunţat decizia în ultimul moment, ”după ce s-a rugat şi a examinat documentele prezentate de către toate părţile, se arată într-un comunicat de presă.

În afară de îndoieli cu privire la vina lui Julius Jones, execuţia ridica întrebări, deoarece condamnatul urma să fie injectat cu un cocteil letal de trei substanţe suspectate de provocarea unor suferinţe atroce.

Oklahoma a reluat la 28 octombrie execuţiile, după o pauză de şase ani, recurgând la acest protocol controversat.

John Grant, un afroamerican în vârstă de 60 de ani, a fost zguduit de vomă şi convulsii după prima injecţie, au relatat jurnalişti care au asistat la scenă.

Serviciile penitenciare au anunţat că ”nu au existat complicaţii”, însă mai multe voci au denunţat o încălcare a Constituţiei americane, care interzice ”pedepse crude”.

Protocolul contestat combină un sedativ - midazolam - şi un anestezic care ar împiedica durerea înaintea unei injecţii cu clorură de potasiu în doză letală.

El a fost folosit în 2014 la execuţia lui Clayton Lockett, care a agonizat 43 de minute părând să sufere.

În 2015, alt condamnat, Charles Warner, s-a plâns de faptul că-i ”arde corpul” înainte să moară, după ce călăii au folosit un produs neconform.

Aceeaşi eroare a fost evitată în septembrie 2015, iar o execuţie a fost amânată în ultimul moment.

În urma acestor incidente, un mare juru a deschis o anchetă, iar autorităţile au acceptat să suspende aplicarea pedepsei cu moartea.

În 2020, ele au finalizat alt protocol şi au stabilit în 2021 mai multe date ale unor execuţii.

Cinci execuţii sunt prevăzute, până în martie, în Oklahoma.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.