Departamentul de Justiţie a anunţat luni acuzaţii împotriva unui cetăţean rus acuzat că a ajutat la introducerea ilegală de produse electronice de origine americană cu aplicaţii militare către persoane din Rusia, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii susţin că rolul lui Marchenko în această schemă a fost acela de a menţine în Hong Kong companii de faţadă pe care o reţea de achiziţii le-ar fi folosit pentru a plăti companiile americane pentru tehnologia lor.

Reţeaua de achiziţii, potrivit documentelor judiciare, a făcut contrabandă cu micro-display-uri care puteau fi folosite în viaţa civilă - pentru imagistică medicală, jocuri video şi camere digitale - sau puteau fi folosite pentru lunete militare, ochelari de vedere pe timp de noapte, sisteme optice termice şi alte sisteme de armament. După invazia Rusiei în Ucraina, compania americană a decis să nu-şi mai trimită tehnologia în Rusia.

Pentru a eluda atât interdicţia companiei, cât şi înăsprirea controalelor la export din SUA, Departamentul de Justiţie susţine că Marchenko şi cei doi complici ai săi, ambii fără nume, dar identificaţi ca fiind cetăţeni ruşi, au declarat în mod fals atât agenţiilor guvernamentale, cât şi companiei americane, că ecranele erau trimise în China pentru cercetare ştiinţifică. Membrii presupusei conspiraţii de expediere a micro-display-urilor au recunoscut că se sustrăgeau controlului guvernamental.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.