Un cardinal german apropiat Papei, Reinhard Marx, a recunoscut sâmbătă că Biserica a distrus uneori dosare despre membri ai clerului care se făceau vinovaţi după toate aparenţele de faptul că au agresat sexual minori, îndemnând la o nouă cultură a transparenţei în răspunsul dat scandalurilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dosare care ar fi putut să documentrze aceste fapte teribile şi să arate numele celor responsabili au fost distruse sau nici măcar nu au fost întocmite”, a deplâns cardinalul german Reinhard Marx într-un discurs susţinut în faţa celor 190 de participanţi la un summit, la Vatican, care abordează fără ”machiaj”, de joi, practici în interiorul Bisericii Catolice care au putut să conducă la o perpetuare sau la o trecere sub a unor abuzuri sexuale vizând minori.

Preşedintele Conferinţei Episcopale germane - cunoscut prin luări de poziţii mai degrabă liberale şi nu tocmai într-o limbă de lemn - face parte dintr-un Consiliu restrâns al cardinalilor (”C9”) care-l sfătuieşte pe Papa Francisc cu privire la reforme instituţionale la Vatican.

”Abuzurile sexuale ale unor copii şi tineri sunt, într-o măsură non-neglijabilă, cauzate de abuzul de putere în cadrul administraţiei”, care a ”discreditat” casa Bisericii, a argumentat cardinalul german.

”În locul celor vinovaţi, victimele sunt cele care au fost mustrate şi li s-a impus tăcerea”, a subliniat el.

”Proceduri şi procese stabilite în vederea urmăririi delictelor au fost deliberat nerespectate, mai degrabă şterse şi ignorate. Drepturile victimelor au fost, în fapt, călcate în picioare şi abandonate capriciilor persoanelor individuale”, a subliniat cardianlul Marx.

”ILEGAL”

Declaraţiile sale nu au trecut neobservate de aproximativ 100 de victime ale unor abuzuri sexuale, care au organizat sâmbătă un marş în centrul Romei.

”Este ilegal” să se distrugă dosare, a comentat americanul Peter Isely, un membru fondator al organizaţiei internaţionale "End Clergy Abuse" (ECA), care s-a întâlnit vineri cu cardinalul Marx. În opinia sa, declaraţiile cardinalului german ar trebui să intereseze puternic justiţia civilă.

Cardianlul Marx a prezentat în toamnă scuze din partea Bisericii Catolice germane, prezentând un raport care dezvăluie abuzuri sexuale asupra unui număr de peste 3.000 de minori, timp de decenii. Raportul universitar a fost comandat de către arhiepiscopia germană.

Sâmbătă, prelatul a apreciat, de asemenea, în faţa colegilor săi, că ”secretul pontifical” scos adesea în faţă de Biserică - pentru a nu comunica - nu are vreo justificare convingătoare în ochii săi, în cazuri de abuzuri sexuale.

El a preconizat o mai mare transparenţă cu privire la procese ale Bisericii ce au loc cu uşile închise - o revendicare importantă a victimelor abuzurilor sexuale.

”Biserica nu trebuie să funcţioneze cu norme de calitate inferioare celor ale administrării publice a justiţiei, dacă nu vrea să fie criticată din cauză că are un sistem judiciar mai puţin bun şi păgubitor pentru persoane”, a apreciat el.

El şi-a exprimat totodată dorinţa ca Biserica şi Vaticanul să pună capăt, în măsura posibilităţii, opacităţii cu privire la statisticile care documentează numărul abuzurilor sexuale comise de membri ai clerului, care a condus la ”o neîncredere” în instituţia Bisericii şi la ”teorii ale complotului”. ”Acest lucru poate fi evitat dacă faptele sunt prezentate în mod transparent”, a subliniat el.

Cardinalul doreşte, în plus, ca actele judiciare ale Bisericii să fie publicate, deoarece ”persistenţa îndoielilor” cu privire la buna desfăşurare a procedurilor tribunalelor sale aduce atingere reputaţiei acestora şi celei a Bisericii.

Prelatul german, care este totodată membru al Consiliului pentru Economie al Vaticanului, a notat în trecere că o mai bună ”transparenţă şi trasabilitate” ar putea să se aplice de asemenea în domeniul finanţelor, ”care sunt de asemenea un factor crucial al încrederii în Biserică şi încrederii sale”.

Preşedinţi ai unui număr de 114 conferinţe episcopale de pe toate continentele s-au reunit, până duminică, la Vaican, împreună cu prelaţi de rang înalt din cadrul Curiei, şefi ai bisericilor catolice orientale şi superiori din cadrul congregaţiilor religioase.

Într-o încercare de a mai alina unele victime cuprinse de îndoieli şi o opinie publică scandalizată, Papa Francisc a deschis lucrările, joi, cerând măsuri ”concrete”.

Francisc va trage concluziile summitului duminică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.