Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) l-a exclus din formaţiune pe Christian Lüth, un fost purtător de cuvânt al grupului parlamentar al partidului în Bundestag, care a propus ”execuţia” sau ”gazarea” refugiaţilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Biroul Executiv al grupului AfD în Camera inferioară a Parlamentului german a hotărât în unanimitate să-l excludă pe Christian Lüth din partid, fără preaviz.

Acest cadru AfD a fost înregistrat în februarie de o echipă de televiziune. În această discuţie, Christian Lüth a îndemnat la ”venirea şi mai multor refugiaţi”, deoarece, în opinia sa, ”cu cât situaţia este mai rea în Germania, cu atât este mai bine pentru AfD”.

El a spus în această discuţie - dezvăluită luni de postul privat de televiziune ProSieben - că ”noi putem apoi să-i executăm pe toţi prin împuşcare. Asta nu e absolut deloc o problemă. Sau să-i gazăm sau ce vreţi. Nu-mi pasă!”.

În emisiunea difuzată luni seara nu este citat în mod explicit numele lui Christian Lüth, însă mai multe publicaţii l-au recunoscut, iar AfD a hotărât să-l dea afară.

Christian Lüth, în vârstă de 44 de ani, a fost suspendat în aprilie din AfD, după ce şi-a revendicat origini ”ariene” şi s-a definit drept ”fascist”.

El face parte din AfD din 2013 şi ocupa postul de purtător de cuvânt al grupului parlamentar AfD de la intrarea formaţiunii în Bundestag în 2017.

Acest scandal intervine în contextul în care AfD, principalul partid de opoziţie în Bundestag, este sfâşiat de luni de zile de rivalităţi şi de reglări de conturi între aripa sa mai moderată şi aripa sa mai radicală, apropiată mişcărilor neonaziste.

Aripa radicală din AfD, care are o influenţă tot mai mare, militează în favoarea sfârşitului culturii spăşirii crimelor comise de regimul nazist în perioada 1933-1945.

Poliţia germană a plasat recent sub supraveghere aripa radicală a AfD, din cauza ameninţării pe care o reprezintă la adresa statului democratic german.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.