Un bombardament israelian efectuat luni, la primele ore ale dimineţii, a scos din funcţiune aeroportul din Alep, cel de-al doilea oraş ca mărime din Siria, a anunţat agenţia oficială de presă Sana, citând o sursă militară, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În jurul orei 4.30 dimineaţa, inamicul israelian a efectuat un atac aerian dinspre Marea Mediterană, la vest de Latakia, împotriva aeroportului internaţional din Alep", provocând "pagube materiale pe pistă, care au scos aeroportul din funcţiune", a informat Sana.

Un oficial al Ministerului sirian al Transporturilor, Sleimane Khalil, a confirmat pentru AFP că "singura pistă operaţională a aeroportului a fost avariată".

De la începutul războiului din Siria, Israelul a efectuat sute de lovituri aeriene pe teritoriul sirian, vizând în principal forţele susţinute de Iran şi de Hezbollahul libanez, aliaţi ai Damascului şi duşmani declaraţi ai Israelului, precum şi armata siriană.

Israelul, vecin al Siriei, comentează rareori loviturile, de la caz la caz, dar afirmă că doreşte să împiedice Iranul să se impună în vecinătatea sa. Regiunea Alep, unde grupurile care au legături cu Iranul şi aliaţii săi au o prezenţă puternică, precum şi aeroportul au fost vizate de mai multe ori de raiduri israeliene de la începutul anului.

La începutul lunii mai, patru soldaţi sirieni şi trei luptători străini din grupările pro-iraniene au fost ucişi în lovituri care au vizat aeroportul şi alte obiective, inclusiv un depozit de arme, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH).

În martie, loviturile israeliene au scos de două ori din funcţiune aeroportul din Alep.

Războiul din Siria, care a început în 2011 cu reprimarea demonstraţiilor pro-democraţie, a făcut peste jumătate de milion de victime şi a provocat strămutarea a mai multe milioane de persoane.

CITEȘTE ȘI Trei congresmeni americani, Joe Wilson, Victoria Spartz şi Dean Phillip, efectuează o rară vizită într-o zonă rebelă în Siria. Ei şi-au scurtat vizita din motive de securitate după ce au vizitat un spital la Azaz, în Alep, şi s-au întâlnit cu orfani


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.