Un libian, Abu Agila Mohammad Masud, un fost agent al serviciilor de informaţii, în prezent încarcerat în Libia, împotriva căruia s-au formulat două capete de acuzare, a fost inculpat în Statele Unite, la marcarea a 32 de ani de la tragedie, cu privire la o presupusă implicare în atentatul de la Lockerbie din 1988 vizând un avion aparţinând companiei americane Pan Am, soldat cu 270 de morţi, inclusiv 190 americani, relatează Reuters şi AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El este acuzat de asamblarea bombei care a explodat la bordul avionului de tip Boeing 747 aparţinând companiei americane Pan Am deasupra satului scoţian, la 21 decembrie 1988.

Unsprezece locutori ai satului Lockerbie au fost ucişi de fragmente de avion care au căzut la sol.

”În sfârşit, acest bărbat care se face vinovat de moartea unor americani şi multor altora va răspunde în faţa justiţiei”, a declarat luni secretarul american al Justiţiei Bill Barr.

Autorităţile americane au cerut extrădarea libianului în vederea judecărtii acestuia în Statele Unite.

Potrivit Departamentului american al Justiţiei, Abu Agila Mohammad Masud a lucrat pentru serviciile libiene de informaţii ca expert tehnic în fabricarea de dispozitive explozive în perioada 1973-2011.

Tot potrivit departamentului, libianul este implicat, de asemenea, într-un atentat cu bombă, în 1986, în discoteca La Belle de la Berlin, în care au fost ucişi doi militari americani.

În 1991, alţi doi ofiţeri din cadrul serviciilor libiene de informaţii au fost inculpaţi cu privire la atentatul de la Lockerbie, Abdelbaset al-Megrahi şi Lamin Khalifah Fhimah.

Megrahi, care şi-a clamat mereu nevinovăţia, a murit în Libia, în 2012, la trei ani după ce a fost eliberat de către Guvernul scoţain din motive umanitare, după ce a fost diagnosticat cu un cancer în fază terminală.

Avionul de tip Boeing 747 Pan Am, care efectua o legătură de la Londra la New York, a explodat deasupra satului scoţian Lockerbie, la 21 decembrie 1988. La bordul navei se aflau mai ales americani care se întorceau în Statele Unite de sărbători.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.