Un cioban a murit în incendii care devastează nord-vestul Spaniei, anunţă luni autorităţile locale, a doua moarte după cea a unui pompier, duminică, în aceeaşi zonă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Corpul unui ”bărbat în vârstă de 69 de ani a fost găsit la patru kilometri vest de Escober de Tabara”, în provincia Zamora, ”într-o zonă arsă de un incendiu de pădure care a izbucnit (la nivelul comunei vecine) Losacio”, a anunţat într-un comunicat Guvernul regional din Castilia şi Leon, fără să ofere alte amânunte.

Localitatea în care a murit acest bărbat, un cioban potrivit serviciilor de salvare, a fost evacuată, la fel ca alte zece localităţi, din cauza acestui incendiu care a izbucnit duminică după-amiaza şi a cărui origine rămâne necunoscută.

În total, câteva sute de locuitori au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţa, iar traficul feroviar a fost întrerupt pe o linie.

Un pompier a murit duminică seara ”în timpul serviciului”, luptând împotriva acestui incendiu, potrivit autorităţilor.

Spania este afectată de o săptămână de un val de căldură sufocant, care a cauzat numeroase incendii ce au devastat zeci de mii de hectare în întreaga ţară.

”Modificările climatice omoară oameni (...), dar şi ecosistemul şi biodiversitatea noastre”, a reacţionat premierul Pedro Sanchez luni, într-o vizită în Extremadura, o regiune din vestul ţării, deosebit de afectată de incendii de pădure de o săptămână.

”De la începutul anului, 70.000 de hectare (de pădure) au fost distruse de incendii (...). Este aproape dublu faţă de media ultimului deceniu”, precizează Sanchez.

Sierra de la Culebra, unde a izbucnit incendiul de la Losacio, a fost devastată în iunie, în timpul unui val precedent de căldură, de incendii care au făcut cenuşă aproape 30.000 de hectare.

Ca număr de hectare distruse, acest incendiu este cel mai important din Spania din 2004, potrivit Fondului Mondial al Naturii (WWF), o organizaţie nonguvernamentală (ONG) de apărarea mediului.

Luni, aproape întreaga Spanie se afla în continuare în alertă de ”risc extrem” de incendii - cel mai înalt nivel de alertă.

Spania - care se sufocă de la 10 iulie din cauza unor maxime care depăşesc 40 de grade Celsus şi care scad puţin în cursul nopţii, urmează să aibă pate de un scurt răgaz la începutul aceste săptămâni.

Agenţia Meteorologică spaniolă (Aemet) consideră că luni este ”ultima zi a acestui val de căldură”, în contextul în care masa de aer cald se deplasează către nordul peninsulei.

În această zonă urmează să fie înregistrate cele mai mari tenmperaturi luni, de până la 42 de grade Celsius, în Ţara Bascilor şi în Navara, la frontiera cu Franţa.

La Madrid, temperatura urma să coboare uşor sub 39 de grade Celsius.

Începând de miercuri, mercurul urmează să urce din nou în termometre, preconizează Aemet.

În afară de morţile provocate de incendii, căldura s-a soldat, de asemenea, cu victime în ţară.

Un bărbat în vârstă de 50 de ani a murit duminică, la Torrejon de Ardoz, în apropiere de Madrid, iar cu o zi înainte un angajat rutier, în vârstă de 60 de ani, a murit la Madrid, tot din cauza căldurii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.