Un agent de securitate a recunoscut că a spionat pentru Rusia în timp ce lucra la Ambasada Marii Britanii din Berlin. David Smith a pledat vinovat în faţa instanţei din Londra pentru opt acuzaţii formulate în baza legii care reglementează secretele de stat, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii îl acuză pe David Smith, în vârstă de 58 de ani, că a avut intenţia de a aduce un prejudiciu Regatului Unit şi ambasadei unde a lucrat timp de opt ani. Britanicul este acuzat că a adunat informaţii despre ambasadă şi că a divulgat documente secrete.

Smith ar fi vrut să locuiască în Rusia sau Ucraina în momentul în care a început să transmită informaţii secrete, în mai 2020. Procurorii spun că bărbatul a fost mânat de o ură intensă faţă de ţara sa şi era înfuriat de afişarea drapelului ”curcubeu” (”Rainbow), care simbolizează comunitatea LGBT.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

El a fost arestat în august 2021, iar în locuinţa sa din Postdam, Germania, au fost găsiţi 800 de euro în numerar. În ziua arestării sale, Smith a plecat mai devreme de la serviciu, plângându-se că se simte rău, dar acasă a fost întâmpinat de poliţia germană.

În urma examinării dispozitivelor sale electronice, au fost găsite înregistrări video de la ambasadă şi draftul unui mesaj către un ataşat militar rus, datat 14 mai 2020. În mesaj, el confirma că lucrează la ambasadă şi dorea să rămână anonim, oferind o carte clasificată drept "oficial sensibilă". De asemenea, au fost găsite e-mailuri şi documente clasificate "secrete", fotografii cu permisele de securitate ale unor angajaţi şi cu informaţii personale, precum şi cu afişe sau panouri din ambasadă.

Potrivit acuzării, fostul agent de securitate i-a comunicat în 2020 generalului-maior Serghei Ciuhurov, ataşatul militar al Ambasadei Rusiei la Berlin, informaţii despre adresele, numerele de telefon şi activităţile diverşilor funcţionari britanici.  El a adunat informaţii despre funcţionarea şi structura ambasadei, despre care se presupune că ar fi utile unui inamic, respectiv statului rus. Unele dintre aceste materiale erau clasificate ”secrete” şi se refereau la activităţile Guvernului britanic şi ale ambasadei sale din Germania.

În noiembrie 2021 Marea Britanie a formulat o cerere de extrădare pe numele său, în urma unei anchete a poliţiei britanice de combatere a terorismului. Smith a fost extrădat în Marea Britanie în aprilie anul acesta.

În calitate de agent de securitate, David Smith nu avea acces la materiale strict secrete din ambasadă, însă materialele pe care a recunoscut că le-a transmis sau colectat ar putea fi foarte utile ruşilor. Acestea ar putea ajuta la identificarea agenţilor britanici sub acoperire din cadrul ambasadei şi a agenţilor de legătură cu care aceştia se întâlneau. De asemenea, detaliile de pe camerele de supraveghere ar fi putut ajuta spionii ruşi să afle cum să îşi desfăşoare propriile operaţiuni împotriva ambasadei şi să colecteze secretele acesteia. Cazul poate ridica, de asemenea, întrebări cu privire la verificările efectuate asupra unor angajaţi precum Smith, care este recrutat la nivel local, comentează BBC.

Smith a pledat vinovat la 4 noiembrie pentru acuzaţiile care au fost formulate oficial la adresa sa.Iniţial, au fost introduse restricţii referitoare la anchetă, dar restricţiile au fost ridicate vineri, după ce Procuratura a indicat că nu va solicita un proces pentru o a noua acuzaţie, pe care Smith a negat-o. Fostul agent de securitate riscă până la 14 ani de închisoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.