Miniştrii de Externe german Heiko Maas şi irlandez Simon Coveney consideră că este ”posibil” în continuare ca Uniunea Europeană şi Regatul Unit să încheie un acord comercial după Brexit, în pofida impasului actual al negocierilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi credem că un acord este cu siguranţă dificil, dar că este posibil în continuare”, declară Heiko Maas, a cărui ţară prezidează UE până la sfârşitul anului.

”Credem că este în continuare posibil să avem un acord comercial care să reglementeze relaţiile” între regat şi Uniune, a subliniat, la rândul său, omologul său irlandez Simon Coveney, într-o conferinţă comună de presă, la Berlin.

”Vom negociat atât timp cât rămâne deschisă o fereastră”, a subliniat ministrul german.

”Vrem, bineînţeles, un acord rezonabil”, a insistat el.

Aceste declaraţii intervin în contextul în care speranţele unui acord păreau să slăbească, vineri.

Atât Bruxellesul, cât şi Londra şi-au afişat pesimismul cu privire la ajungerea la un compromis până duminică - termenul limită stabilit de către preşedinta Comisiei Europene, germana Ursula von der Leyen, şi premierul britanic Boris Johnson.

În lipsa unui acord de liber-schimb cu Bruxellesul la 31 decembrie, schimburile regatului cu Uniunea, principalul său partener comercial, urmeazăsă aibă loc în baza reglementărilor Orgaizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), care înseamnă tace vamale şi cote.

În vederea unui ”no deal”, UE a prezentat măsuri de urgenţă care vizează o menţinere a conexiunii în transportul rutier şi aerian pe o perioadă de şase luni, cu condiţia ca Londra să facă acelaşi lucru.

Măsurile de urgenţă europene vizează de asemenea garantarea unui acces în apele celor două părţi ale vapoarelor de pescuit în 2021.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.