Ultimele stocuri de arme chimice, moştenite de la regimul fostului dictator libian Muammar Gaddafi, au fost transferate sâmbătă în Germania cu o navă daneză, sub supervizarea ONU, a anunţat marţi un oficial de rang înalt din cadrul securităţii libiene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În total 23 de containere cu armament chimic au părăsit portul Misrata, a precizat acest oficial, care a salutat faptul că ţara sa s-a debarasat de armele chimice.

Vicepremierul Guvernului de uniune naţională Mussa el-Koni a confirmat operaţiunea. "Tot arsenalul chimic al Libiei a fost transferat afară din ţară", a declarat el.

Guvernul danez s-a oferit la începutul acestei luni să trimită o navă portcontainer, o navă de susţinere şi 200 de oameni să participe la operaţiune, coordonată de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

Consiliul de Securitate al ONU a aprobat pe 22 iulie un plan în vederea scoaterii armelor chimice din Libia, în contextul unor temeri potrivit cărora acestea puteau ajunge pe mâna unor grupări extremiste precum Statul Islamic.

Armamentul chimic a fost depozitat în regiunea Jafa (centru), la aproximativ 200 de kilometri sud de Sirt, unde forţe loiale Guvernului de uniune naţională luptă împotriva jihadiştilor, potrivit oficialului în domeniul securităţii.

"Noi, ca libieni, nu vrem aceste arme, mai ales în actuala situaţie din domeniul securităţii şi având în vedere prezenţa Statului Islamic în regiune", a subliniat acest oficial.

Libia a aderat la Convenţia ONU pentru eliminarea armelor chimice în 2004.

La acea dată, autorităţile libiene au declarat că deţineau 24,7 tone de gaz muştar, 1.390 de tone de precursori chimici şi peste 3.500 de bombe chimice.

Autorităţile au eliminat toate bombele, 51% din gazul muştar şi 40% din substanţele chimice folosite ca precursori până în 2011, când operaţiunile de distrugere a aresenalului au fost întrerupte de revolta sângeroasă faţă fostul dictator Muammar Gaddafi, potrivit OIAC.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.