Uganda urmează să anunţe miercuri sfârşitul epidemiei de Ebola - în cazul în care nu înregistrează niciun caz până atunci -, anunţă luni Ministerul ugandez al Sănătăţii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După ce autorităţile au declarat o epidemie de Ebola, la 20 septembrie, aceast ţară din Africa de est a înregistrat 142 de cazuri confirmate şi 56 de decese.

Această boală a reapărut în centrul Ugandei, cu un prim caz provenind dintr-o tulpină ”sudaneză”.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), o epidemie este eradicată atunci când nu există cazuri noi timp de 42 de zile consecutiv, de două ori perioada de incubaţie a Ebola.

Declararea sfârşitului Ebola ”va avea loc miercuri în districtul Mubende”, în centrul ţării, unde a început epidemia, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii Emmanuel Ainebyoona.

Ultimul pacient confirmat, purtător al virusului, a fost externat la 30 noiembrie, au anunţat autorităţile sanitare.

Pentru moment nu există niciun vaccin împotriva tulpinii ”sudaneze” a virusului.

Însă trei vaccinuri experiemtale - unul dezvoltat de către Universitatea Oxford şi Jenner Institute în Marea Britanie, altul de către Sabin Vaccine Institute din Statele Unite şi un al treilea de către International AIDS Vaccine Initiative (IAVI) - sunt testate în prezent în Uganda, după primele livrări în decembrie.

Ebola este o febră hemoragică virală, adesea mortală.

Boala îşi datorează numele unui râu din Republica Democratică Congo (RDC), unde a fost descoperită în 1976.

Uganda, o ţară din Africa de est, a înregistrat şase episoade de Ebola, ultimul în 2019. Patru dintre ele au fost cauzate de tulpina ”sudaneză”.

Transmiterea de la om la om se face prin fluide corporale, iar principalele simptome sunt febră, vomă, sângerări şi diaree.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.