Uniunea Europeană va evalua proiectul de modificare a Constituţiei turce care va fi supus la referendum pe 16 aprilie, ţinând cont de statutul de candidat al ţării la UE, a anunţat luni Comisia Europeană citată de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După ce a supravieţuit tentativei de puci din iulie, Cabinetul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan spune că referendumul este necesar pentru stabilizarea ţării, deşi politicienii europeni au criticat această abordare.

„Amendamentele propuse, dacă vor fi aprobate la referendumul din 16 aprilie, şi în special implementarea lor practică, vor fi abordate ţinând cont de obligaţiile Turciei ca ţară candidate la UE şi ca membră a Consiliului Europei”, se arată într-un comunicat al Executivului european.

Dacă va fi aprobată, reforma propusă îi va permite preşedintelui să emită decrete, să instituie starea de urgenţă, să numească miniştri şi oficiali de stat de rang înalt şi să dizolve legislativul - atribuţii despre care principalele două partide de opoziţie afirmă că vor distruge echilibrul puterii în favoarea lui Erdogan.

De asemenea, Erdogan ar putea să rămână la putere până în 2029.

Susţinătorii preşedintelui turc cred că aceste reforme vor garanta stabilitatea naţiunii într-o regiune cuprinsă de haos, în vreme ce oponenţii cred că un posibil succes al referendumului va deschide calea spre un regim chiar mai autoritar.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.