Uniunea Europeană a cerut luni Turciei „să se abţină de la orice declaraţie excesivă” în criza diplomatică generată de refuzul Olandei de a le permite miniştrilor turci să participe la mitinguri pro-Erdogan, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UE îi cere Turciei „să se abţină de la orice declaraţie excesivă şi de la acţiuni ce ar risca să exacerbeze situaţia”, se arată într-o declaraţie a şefei diplomaţiei europene, Federica Mogherini, semnată şi de comisarul pentru Politica de Vecinătate a UE, Johannes Hahn.

Olanda l-a expulzat sâmbătă seara pe ministrul Familiei Fatma Betül Sayan Kaya, care s-a dus la Rotterdam după ce Haga a refuzat să autorizeze o vizită a şefului diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu.

Aproximativ 1.000 de manifestanţi s-au mobilizat în faţa Consulatului turc din Rotterdam, pentru a apăra venirea ministrului, dar au fost dispersaţi de poliţia olandeză în cursul nopţii, cu câini, cai şi tunuri tunuri cu apă.

Participarea miniştrilor turci la mitinguri vizând să promoveze în diaspora tucă un vot ”da” la referendumul de la 16 aprilie cu privire la consolidarea puterilor preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan a condus, în ultimele săptămâni, la schimburi dure între Ankara şi mai multe capitale europene.

În Olanda, acest incident are loc înaintea alegerilor legislative, prevăzute miercuri, în care partidul deputatului antiislam Geert Wilders este creditat de ultimele sondaje imediat în urma partidului premierului Mark Rutte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.