Comisia Europeană urmează să propună o lege europeană a semiconductorilor, în vederea apărării suveranităţii tehnologice a Uniunii Europene (UE) în acest domeniu strategic, a promis miercuri, în discursul său despre starea Uniunii, preşedinta CE Ursula von der Leyen, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Omniprezenţi în obiecte de uz zilnic precum automobilele sau telefoanele mobile, semiconductorii sunt afectaţi de o penurie la nivel mondial, iar Europa este tot mai dependentă de importuri chineze sau americane pe această piaţă, estimată la 440 de miliarde de euro.

”La momentul la care vorbim, linii de producţie întregi încetinesc, în pofida unei cereri tot mai mari, din cauza unei penurii de semiconductori. În timp ce cererea mondială a explodat, cota Europei în întregul lanţ valoric, de la proiectare la capacitatea de fabricaţie, a scăzut”, a subliniat ea.

DISCURS VOLUNTARIST

”Suntem dependenţi de microprocesorii cei mai avansaţi, fabricaţi în Asia. Nu este vorba, aşadar, doar despre competitivitatea noastră. Miza este totodată suveranitatea noastră tehnologică (...). Vom prezenta o nouă lege europeană a semiconductorilor”, a anunţat von der Leyen.

Şefa Comisiei a adoptat un ton voluntarist.

”Trebuie să ne conjurăm capacităţile de cercetare, proiectare şi testare de clasă mondială. Trebuie să ne coordonăm investiţiile UE şi ale statelor membre pe întregul lanţ valoric”, a îndemnat ea.

”Obiecitvul este să creăm împreună un ecosistem european al semiconductorilor de la vârful progresului, integrând producţia. Asta ne securizează aprovizionările şi ne va permite să dezvoltăm noi pieţe ale unor tehnologii europene inovatoare”, a adăugat ea.

Uniunea Europeană are ambiţia să producă - până în 2030 - 20% dintre semiconductori la nivel mondial, adică să-şi dubleze cota actuală, potrivit unei foi de drum prezentate la începutul lui martie de către vicepreşedinta Comisiei Europene Margrethe Vestager şi comisarul Pieţei Interne Thierry Breton.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.