Miniştrii de Externe G7 şi-au afişat vineri susţinerea faţă de Ucraina ”până la victoria” împotriva Rusiei, iar Uniunea Europeană (UE) a anunţat un ajutor militar suplimentar destinat Kievului în valoare de 500 de milioane de euro, totalul finanţării Uniunii a efortului militar ucrainean urmând să crească astfel la două miliarde de euro, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vom continua, în timp, să susţinem lupta Ucrainei pentru suveranitatea sa până la victoria Ucrainei”, a tunat şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian în marja unei reuniuni cu omologii săi din cadrul G7, la Wangels, în nordul Germaniei.

”Noi nu suntem în război împotriva Rusiei, Rusia este cea care se află în război împotriva Ucrainei. Există un agresor şi un agresat, iar noi susţnem agresatul”, a subliniat el.

”Este foarte important în acest moment să menţinem presiunea asupra lui Vladimir Putin furnzând şi mai multe arme Ucrainei şi crescând sancţiunile” impuse Kremlinului, a declarat, la rândul său, ministrul britanic de Externe Liz Truss.

”Unitatea G7 a fost vitală în această perioadă de criză, în apărarea libertăţii şi democraţiei, iar noi vom continua să cooperăm pentru a învinge”, a insistat ea.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, prezent la reununea G7, a anunţat un nou ajutor militar destinat Kievului în valoare de 500 de milioane de euro.

Finanţarea UE a efortului militar ucrainean de război ”va creşte astfel la două miliarde de euro în total” de la începutul războiului rus, la 24 februarie.

”Reţeta” este ”clară”, a estimat Borrell: e nevoie de ”acelaşi lucru, dar mai mult”, şi anume de şi mai multe sancţiuni economice impuse Rusiei, şi de şi mai multă susţinere a Kievului, dar şi de ”continuarea acţionării în vederea izolării Rusiei şi contracarării dezinformării cu privire la consecinţele războiului asupra preţului mărfurilor alimentare şi energiei”.

Miniştrii de Externe ai celor mai bogate şapte ţări din lume (G7) - Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi Statele Unite -, cărora li s-au alăturat omologii lor din Ucraina Dmitro Kuleba şi Republica Moldova Nicu Popescu, s-au reunit până sâmbătă în Germania cu scopul de a stabili cum să suţină şi mai mult Kievul.

Ei urmează să discute în particular despre repercusiunile războiului asupra ţărilor celor mai defavorizate - şi anume africane - şi riscurilor unei crize alimentare mondiale, a anunţat joi şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock, a cărtei ţară deţine preşedinţia anuală a G7.

”Există iniţiative care vor fi luate şi care vor fi, cred eu, iniţiative de coerenţă şi de coeziune între diverşii actori, în vederea evitării consecinţelor crizei ucrainene asupra aprovzionării alimentare”, a declarat Jean-Yves Le Drian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.