Economia europeană şi-a reluat creşterea în primăvară, în urma progreselor vaccinării împotriva covid-19 şi unei ridicări treptate a restricţiilor sanitare, potrivit unor date publicate vineri de Eurostat, iar PIB-ul zonei euro a crescut cu 2% în al doilea trimestru faţă de primul, după două scăderi trimstriale consecutive, a anunţat Oficiul European de Statistică, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La nivelul întregii Uniuni Europene (UE), creşterea a atins 1,9%.

Între ţările mari, Franţa a înregistrat cea mai slabă performanţă (+0,9%), după Spania (+2,8%), Italia (+2,7%) şi Germania (+1,5%). Hexagonul a suferit, însă, în primul trimestru, mai puţin decât vecinii săi

În primul trimestru, PIB-ul zonei euro a scăzut cu 0,3%, după o scădere de 0,6% în ultimele trei luni ale lui 2020.

Experţi se aşteptau la această creştere puternică în perioada aprilie-iunie, în urma unei ridicări treptate a restricţiilor sanitare, care au frânat activitatea în transporturi, hotelier-restauraţie şi turism.

ŞOMAJUL, ÎN SCĂDERE

Această creştere economică s-a repercutat asupa pieţei muncii.

Rata şomajului în zona eruo a scăzut clar în iunie, la 7,7% din populaţia activă, după ce în mai a atins 8%.

La nivelul UE, şomajul a scăzut cu 0,2 puncte procentuale într-o lună, la 7,1%.

Aproximativ 14,9 milioane de bărbaţi şi femei se aflau în şomaj - în iunie - în UE, dintre care 12,5 milioane în zona euro.

INFLAŢIA ANUALĂ DEPĂŞEŞTE PREVIZIUNILE BCE, SCUMPIRILE LA CONSUM ÎNGRIJOREAZĂ INVESTITORII

Singura umbră în acest tablou este rata inflaţiei anuale în zona euro, care a crescut în iulie la 2,2% şi a depăşit obiectivul de 2% stabilit de către BCE, iar scumpirea preţului consumului îi îngrijorează pe investitori.

Aceste tensiuni asupra preţurilor alimentează temeri pe pieţe financiare cu privire la creştere a dobânzilor.

Însă Banca Centrală Euroeană (BCE), la fel ca Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi numeroşi experţi consideră că această creştere a inflaţiei este ”temporară”.

”Relansarea economiei zonei euro este pe calea bună”, declara săptămâna trecută preşedinta BCE Christine Lagarde, exprimându-şi totodată îngrijorarea cu privire la un posibil val patru al epidemiei covid-19, care ar putea cauza noi frâne, şi justificând astfel o menţinere a unei politici monetare permisive.

Pandemia ”continuă să arunce o umbră”, pentru că ”varianta delta constituie o sursă tot mai mare de incertitudine”, avertiza ea.

BCE nu anticipează o creştere a dobânzilor sale - istoric de mici -, atât timp cât inflaţia nu depăşeşte ”o perioadă lungă” nivelul de 2%.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.