Cei 27 nu pot decide, în acest stadiu, să plaseze gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Iranului, pe lista europeană a organizaţiilor teroriste, anunţă luni la o reuniune a miniştrilor de Externe din Uniunea Europeană Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate Josep Borrell, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Acesta este un lucru care nu poate fi decis fără un tribunal. este necesară o hotărâre a justiţiei”, declară Borrell.

”Nu poţi să spui «te consider un terorist pentru că nu te plac». Acest lucru trebuie să fie făcut atunci când un tribunal al unui stat membru emite o declaraţie juridică, o condamnare concretă”, subliniază el în marja unei reuniuni a miniştrilor de Externe din Uniunea Europeană (UE).

Teheranul şi-a multiplicat ameninţările după ce Parlamentul European (PE) a adoptat joi o rezoluţie prin care îndeamnă UE să înscrie gardienii Revoluţiei pe lista ”organizaţiilor teroriste” europeană.

”Trebuie să discutăm despre posibilităţi juridice” de a înscrie gardienii revoluţiei pe lista organizaţiilor teroriste, subliniază, la rândul său, ministrul german de Externe Annalena Baerbock.

SANCŢIUNI PRIVIND ÎNCĂLCAREA DREPTURILOR OMULUI

Însă, cum acest lucru este ”mai mult decât complex”, UE a ales, pentru moment, să înscrie numele conducătorilor Gardienilor Revoluţiei pe lista persoanelor sancţionate de către UE pentru încălcarea drepturilor omului, anunţă ea.

Miniştrii de Externe ai Celor 27 au adăugat luni 37 de persoane sau entităţi iraniene implicate în reprimarea contestării pe lista de sancţiuni cu privire la încălcarea drepturilor omului.

”POLITICA OSTATICILOR DE STAT”

UE a blocat deja activele şi a interzis să se emită vize unui număr de peste 60 de oficiali şi entităţi iraniene, din cauza reprimării manifestaţiilor, în Iran, în urma morţii lui Mahsa Amini.

Franţa a denunţat ”politica ostaticilor de stat” practicată de către autorităţile iraniene, prin încarcerarea a numeroşi cetăţeni europeni.

”A venit timpul să reflectăm, ca europeni, la răspunsul pe care să-l dăm” acestei situaţii, îndeamnă ministrul francez de Externe Catherine Colonna.

”Tot mai mulţi cetăţeni europeni sunt deţinuţi, iar această situaţie este complet inacceptabilă”, denunţă ministrul belgian de Externe Hadja Lahbib.

”Este important să transmitem în 27 un mesaj clar şi ferm autorităţilor iraniene”, subliniază ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.