Preşedintele Consiliului European Charles Michel a îndemnat miercuri Regatul Unit să renunţe la orice ”tactică de negociere” în discuţiile cu privire la relaţia comercială post-Brexit, aflate în prezent în impas, în pofida faptului că timpul presează, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Regatul Unit are acum de făcut o alegere importantă cu privire la propriul său viitor. Nu este vorba despre alegerea unei tactici de negociere. Este vorba despre alegerea modelului de societate şi a modelului de economie pentru propriul său viitor”, a avertizat, în Parlamentul European (PE), Charles Michel.

Preşedintele Consiliului European reproşează Londrei faptul că vrea să aibă acces la piaţa unică europeană ”şi să poată în acelaţi timp să se îndepărteze de normele şi reglementările noastre în funcţie de ceea ce-i convine”.

Însă ”nu poţi să ai untul, banii pe unt şi zâmbetul lăptarului”, a avertizat el.

În contextul în care negocierile sunt mai împotmolite ca niciodată, Londra şi Bruxellesul s-au angajat de mai multe zile într-o adevărată partidă de ping-pong, îndemnându-se reciproc să facă un pas pentru a le debloca.

Britanicii reclamă o ”schimbare fundamentală a abordării UE” şi mai ales asigurările europenilor că şi ei sunt pregătiţi să facă concesii în vederea succesului negocierilor, lucru pe care aceştia din urmă îl repetă neîncetat de joia trecută.

”În pofida dificultăţilor, un acord ni se află la îndemână, dacă suntem, de ambele părţi, pregătiţi să acţionăm în mod constructiv în viitoarele zile”, pentru că ”timpul este foarte limitat”, a subliniat negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier.

Negocierile viitoarei relaţii de după Brexit, deja tensionate, s-au tensionat  şi mai mult joi, când UE a cerut Londrei să facă concesii în vederea ajungerii la un acord de liber-schimb la timp pentru a fi aplicat începând de anul viitor.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat atunci negocierile ”terminate” şi a cerut Regatului Unit săse pregătească de un ”no deal”.

Negocierile sunt blocate în continuare în trei subiecte, şi anume accesul pescarilor europeani în apele britanice, garabţiile cerute londrei în domeniul concurenţei şi modul în care să fie soluţionate diferendele în viitorul acord.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.