Reprezentanţi ai UE au îndemnat miercuri Londra ”să nu se facă că negociază” pentru a evita un divorţ brutal al Regatului Unit cu Uniunea Europeană şi i-au avertizat pe euroscepticii britanici că ar trebui să le dea socoteală concetăţenilor lor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a avertizat cu privire la ”riscul unui «no deal» care rămâne foarte real”, într-o sesiune plenară de peste trei ore în Parlamentul European (PE), la Strasbourg.

”Poate că ar fi alegerea Guvernului Regatului Unit, dar nu va fi niciodată alegerea Uniunii Euroopene”, a subliniat Juncker, întrerupt în mod frecvent de huiduieli ale unor eurodeputaţi britanici care susţin Brexitul, pe care i-a salutat în mod ironic drept ”fanii” săi.

Aceştia au ascultat, de asemenea, avertizarea negociatorului-şef UE al Brexitului Michel Barnier, care le-a spus că ar trebui ”să le dea socoteală cetăţenilor” din ţara lor.

”Cetăţenii britanici, ca ceilalţi cetăţeni europeni, au dreptul la adevăr în privinţa consecinţelor Brexitului, toate consecinţele care sunt mult mai grave (...) decât vreţi voi să spuneţi”, a lansat Barnier.

Cu şase săptămâni înainte de data prevăzută a divorţului, la 31 octombrie, ”nu este vorba, cu siguranţă, de a te face că negociezi”, a avertizat el, o critică voalată la adresa lui Boris Johnson, acuzat în ţara sa de lipsă de seriozitate în discuţii.

”FOARTE PUŢIN TIMP”

Juncker, care urmează să-i predea ştafeta Executivului european la 1 noiembrie Ursulei von der Leyen, vrea să creadă, în continuare, într-un acord.

”Eu nu sunt sigur că vom reuşi, ne mai rămâne foarte puţin timp, dar sunt sigur că trebuie să încercăm”, a subliniat el.

La mai bine de trei ani de la referendumul prin care aproape 52% dintre britanicii care au participat la consultare s-au pronunţat în favoarea unei ieşiri din UE, o masă de lucru, luni, între premierul britanic Boris Johnson, Jean-Claude Juncker şi Michel Barnier nu a condus la vreun progres în bătaia de cap a Brexitului.

Boris Johnson ia în calcul, în mod deschis, un divorţ fără acord, în pofida unor previziuni alarmante ale Guvernului său cu privire la penurii alimentare, de medicamente şi riscuri de tulburări ale ordinii publice.

Problema irlandeză rămâne în centrul discuţiilor.

Londra cere scoaterea ”plasei de siguranţă” (”backstop”), o clauză de salvgardare prevăzută în vederea împiedicării unei reimpuneri a unei frontiere fizice între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda.

În acest caz, UE reclamă Londrei soluţii alternative la ”backstop”, prevăzut pentru a menţine regatul într-un ”teritoriu vamal unic”, în lipsa altei soluţii.

”Este insuficient să ni se explice de ce ar trebui să suprimăm «backstop»-ul”, a avertizat Michel Barnier, subliniind că în spatele acestui mecanism se află ”garanţii foarte concrete de care au nevoie toţi cetăţenii irlandezi” şi ”pentru sănătatea şi securitatea consumatorilor celor 27” de state membre UE.

În cadrul unei dezbateri care a urmat, liderul susţinătorilor Brexitului Nigel Farage l-a acuzat pe Michel Barnier că a vrut ”de la început să-i încolţească (pe britanici) în interiorul” pieţei unice.

Înaintea sa, o eurodeputată nord-irlandeză din cadrul Sinn Fein, un partid republican care militează în favoarea unei reunificări a Irlandei, Martina Anderson, a intervenit în hemiciclu şi şi-a agitat paşaportul irlandez, purtând un tricou verde al lui James McClean, un jucător născut în Irlanda de Nord, dar care a ales să reprezinte Republica Irlanda la meciurile internaţionale.

”MOTIVE VALABILE” ÎN VEDEREA UNEI AMÂNĂRI

Regatul Unit speră să facă suficiente progrese în discuţii, pentru a face din summitul european de la 17-18 octombrie o etapă crucială în finalizarea unui nou acord.

Orice eventual nou acord cu Londra va putea intra în vigoare doar cu acordul PE.

Eurodeputaţii au votat masiv, miercuri, în favoarea unei rezoluţii cuprivire la Brexit - prima a Parlamentului European nou constituit în urma alegerilor din mai.

În text - asupra căruia s-au pus de acord principalele grupuri politice, mai puţin extrema dreaptă - PE rămâne fidel propunerilor precedentului Parlament, şi anume să se facă totul în vederea evitării unui ”no deal”, reafirmă că acordul deja încheiat este ”drept şi echilibrat” şi subliniază că o nouă amânare nu va fi susţinută numai dacă ”există motive şi un obiectiv valabile”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.