Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell l-a invitat la Bruxelles pe ministrul iranian al Afacerilor Externe, Mohammad Javad Zarif, a anunţat acesta duminică, printr-un comunicat al UE care îndeamnă la "detensionarea" situaţiei din Orientul Mijlociu, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă a făcut această invitaţie, fără a oferi o dată exactă, într-un comunicat în care a detaliat convorbirea telefonică pe care a avut-o în acest weekend cu Zarif.     

Borrell şi Zarif au evocat "importanţa menţinerii acordului de la Viena cu privire la programul nuclear iranian (JCPoA) care este crucial pentru securitatea mondială".

Şeful diplomaţiei europene "a confirmat că este hotărât să continue să joace rolul de coordonator şi să menţină unitatea participanţilor rămaşi pentru a sprijini acordul şi deplina sa aplicare de toate părţile".               

Încheiat în 2015, acordul de la Viena cu privire la programul nuclear iranian riscă să eşueze după retragerea SUA în 2018 şi reintroducerea sancţiunilor americane care au aruncat economia iraniană într-o recesiune severă.

Arhitectul strategiei iraniene în Orientul Mijlociu, Soleimani a fost ucis, precum şi un înalt responsabil irakian pro-iranian, în timpul unui atac american cu dronă în apropiere de Bagdad.

Cu excepţia notabilă a Israelului care şi-a adus sprijinul americanilor, majoritatea liderilor mondiali, în special europeni, şi-au exprimat îngrijorarea după acest atac, făcând apel la "reţinere". 

De altfel, secretarul de stat american Mike Pompeo le-a reproşat europenilor că nu au fost "la fel de utili" pe cât ar fi trebuit să fie în cazul generalului iranian Qassem Soleimani ucis într-un raid în Irak. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.