Uniunea Europeană a adoptat, vineri, în mod oficial, al cincilea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care include interdicţii privind importul de cărbune, lemn, produse chimice, îngrăşăminte, băuturi alcoolice, fructe de mare şi alte produse, precum şi exportul de combustibil pentru avioane, calculatoare cuantice, semiconductori şi electronice de ultimă generaţie, software şi echipamente de transport, relatează Reuters.
Noile măsuri interzic, de asemenea, intrarea navelor şi camioanelor ruseşti pe teritoriul Uniunii Europene (UE), ceea ce va afecta şi mai mult comerţul. De asemenea, vor fi interzise toate tranzacţiile cu patru bănci ruseşti, inclusiv VTB.
Interdicţia importurilor de cărbune va intra pe deplin în vigoare din a doua săptămână a lunii august, însă începând de vineri, nu pot fi semnate noi contracte, sancţiunile fiind publicate în jurnalul oficial al UE.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
Contractele existente vor trebui reziliate până în a doua săptămână a lunii august. Astfel, Rusia poate continua să primească plăţi de la UE pentru exporturile de cărbune până la momentul respectiv.
”Aceste ultime sancţiuni au fost adoptate în urma atrocităţilor comise de forţele armate ruse în Bucea şi în alte locuri aflate sub ocupaţia rusă”, a declarat şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, într-un comunicat.
Doar interdicţia asupra cărbunelui este estimată de către Comisie la 8 miliarde de euro pe an în venituri pierdute pentru Rusia, o cifră de două ori mai mare decât cea declarată marţi de preşedinta Comisiei UE, Ursula von der Leyen.
Totodată, noile sancţiuni interzic importurile din Rusia a lemnului, cauciucului, cimentului, îngrăşămintelor, fructelor de mare, precum caviarul şi a băuturilor alcoolice, precum votca, în valoare de 5.5 miliarde de euro pe an.
De asemenea, UE a restricţionat exportul de combustibil pentru avioane, calculatoare cuantice, semiconductori şi electronice de ultimă generaţie, software şi echipamente de transport, în valoare de 10 miliarde de euro pe an.
Sancţiunile interzic companiilor ruseşti să participe la achiziţii publice în UE şi extind interdicţiile de utilizare a criptomonedelor, care sunt considerate un mijloc potenţial de evitare a sancţiunilor.
Comisia a precizat că alte 217 persoane au fost adăugate pe lista neagră a blocului comunitar, activele lor în UE urmând să fie îngheţate, şi vor fi supuse interdicţiilor de călătorie pe teritoriul Uniunii.
În total, aproape 900 de persoane au fost sancţionate de UE de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.