Mai mulţi lideri europeni au efectuat o vizită la Kiev, cu ocazia comemorării foametei cauzate voit de către regimul stalinist în anii '30 - Holodomor -, pe care Ucraina o consideră un genocid al lui Iosif Stalin -, ale cărei victime ucrainenii le-au adus un omagiu, o dramă care a căpătat o nouă rezonanţă după invazia Ucrainei de către Rusia la 24 februarie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat asigurări că poporul va ţine piept atacurilor ruse, care cauzează cu regularitate întreruperi masive de electricitate şi de apă, la instalarea temperaturilor hivernale.

”Ucrainenii au trăit lucruri cu adevărat teribile. Cu toate astea, şi-au păstrat capacitatea de a nu se supune şi iubirea libertăţii, Odinioară ei voiau să ne distrugă prin foamete, azi prin întuneric şi frig”, a denunţat Volodimir Zelenski într-o înregistrare video publicată pe Telegram.

”Nu putem fi frânţi”, a tunat el.

O serie de lideri europeni au efectuat sâmbătă o vizită la Kiev, la comemorarea Holodomor, pe care Ucraina-l consideră un ”genocid”.

Premierii Poloniei şi Lituaniei - două dintre cele mai apropiate ţări care susţin Ucraina -, Mateusz Morawiecki şi Ingrida Simonyte s-au întâlnit cu omologul lor ucrainean Denîs Şmîhal.

Cei trei şefi de guverne au publicat un comunicat comun la finalul acestei reuniuni, în care subliniază asupra continuării susţinerii Ucrainei şi denunţă actele Rusiei.

”ALĂTURI DE POPORUL UCRAINEAN”

Premierul belgian Alexander De Croo a efectuat, la rândul său, o vizită la Kiev - prima de la invazia rusă.

Potrivit agenţiei belgienje de presă Belga, el a oferit Ucrainei un ajutor financiar suplimentar, în valoare de 37,4 milioane de euro, destinat ajutării populaţiei să înfrunte iarna, în contextul întreruprii curentului.

”(Am) sosit la Kiev. După bombardamentele violente din ultimele zile, noi suntem alături de poporul ucrainean. Mai mult ca niciodată mai înainte”, a scris el pe Twitter.

Cancelarul german Olaf Scholz a anuţat, într-o înregistrare video, un ajutor suplimentar în valoare de 15 milioane de euro în vederea susţinerii exporturilor cerealelor ucrainene, perturbate de războiul rus.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a promis un ajutor suplimentar în valoare de şase milioane de euro destinatv acestor exporturi, vitale în aprovizionarea multor ţări din Africa şi Asia.

”Am ales să acţionăm în solidaritate cu ţările cele mai vulnerabile. În ceea ce o priveşte pe Rusia, ea continuă să instrumentalizeze fomea ca pe un mijloc de presiune, iar alimentaţia ca pe o armă de război”, denunţă Macron într-un mesaj.

Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a promis o susţinere a Uniunii Europene (UE) şi a acuzat Rusia de faptul că ”se serveşte de hrană ca de o armă”.

Parlamentul german a luat vineri decizia să definească drept ”genocid” Holodomorul - în care au murit milioane de ucraineni, în 1932 şi 1933, pe fondul colectivizării pământului.

”ISTORIA SE REPETĂ”

Rusia respinge această calificare şi susţine că marea foamete care a făcut ravagii în URSS la începutul anilor '30 nu a făcut victime doar în Ucraina, ci şi în Rusia, Kazahstan şi în alte popoare.

La Centrul Comemorativ al Holodomorului, în centrul Kievului, 12 preoţi ortodocşi, care purtau robe negre şi argintate, au oficiat sâmbătă o ceremonie religioasă în memoria victimelor foametei.

”A fost o foamete genocidară, creată artificial. Acum, că trăim acest război  masiv lansat fără provocare de Rusia împotriva Ucrainei, vedem că Istoria se repetă”, declară AFP preotul Oleksandr Şmurgin, în vârstă de 38 de ani.

Între persoanele prezente la comemorarea victimelor foametei, avocatul Andrii Savciuk, în vârstă de 39 de ani, evocă o pierdere ”ireparabilă” pentru Ucraina.

”Sistemul lui Stalin, statul represiv voia să distrugă ucraina ca naţiune. Azi vedem că eforturile depuse de (Iosif) Stalin sunt continuate de către (preşedintele rus Vladimir) Putin”, a denunţat el.

Pe front, schimburi de prizonieri între Rusia şi Ucraina au continuat sâmbătă.

Kievul a recuperat  12 persoane, iar Moscova nouă dintre oamenii săi.

La Dnipro, în centrul Ucrainei, un bombardament rus s-a soldat cu 13 răniţi, potrivit guvernatorului regional Valeri Reznicenko.

Alt atac, la Ceasov iar, în estul Ucrainei, s-a soldat cu cel puţin un mort şi doi răniţi, a anunţat parchetul regional.

La Kiev - unde o parte a populaţiei a petrecut ultimele trei curent zile fără curent, în urma atacurilor aeriene masive de miercuri, primăria a anunţat că a restabilit 75% din alimentarea cu electricitate şi 90% din furnizarea de căldură, în contextul în care temperatrua se apropie de zero grade celsius.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.