Recunoaşterea unilaterală a independenţei teritoriilor separatiste proruse din Donbas, în estul Ucranei, de către Vladimir Putin a provocat bucurie în rândul separatiştilor ucraineni proruşi, care au ieşit noaptea pe străzi, la Doneţk - unde au fost văzute blindate -, pentru a sărbători, relatează The Huffington Post.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vladimir Putin a făcut încă un pas în criza ucraineană prin recunoaşterea unilaterală a independenţei ”republicilor populare” de la Doneţk şi Lugansk.

Această decizie a provocat emoţie în rândul comunităţii internaţionale, care a denunţat-o imediat, şi a avut repercusiuni asupra populaţiilor din cele două teritorii.

Presa a publicat imagini cu susţinători proruşi care au ieşit în stradă, la Doneţk, unde au fost văzute blindate în noaptea de luni spre marţi, pentru a sărbători această luare de poziţie a Kremlinului.

Focuri de artificii, steaguri ruseşti şi muzică au agitat noaptea de luni spre marţi în Piaţa Lenin, în centrul Doneţkului.

Unii dintre locuitori acestui oraş rusofon îşi doresc de ani de zile o apropiere de Rusia, dar mai ales după ce a izbucnit războul în Donbas, în 2014, între separatişti proruşi şi forţe ucraiene.

Această noapte a fost însă mai puţin festivă pentru alţi locuitori din regiune.

După reluarea şi intensificarea confruntărilor armate, mai ales tiruri de obuz şi bombardamente, au avut loc evacuări, de câteva zile, către oraşe ruseşti, mai ales la Kursk şi Rostov.

Sute de refugiaţi soseau luni seara - în timp ce Vladimir Putin îşi susţinea discursul - la Nijni Novgorod, la peste 1.000 de kilometri distanţă de Donbas.

Rusia şi-a consolidat în ultimele luni controlul în aceste ”republici populare” autoproclamate, în care a distribuit sute de mii de paşapoarte, rubla a devenit cea mai folosită monedă pe plan local, iar populaţiaa prmit alocaţii.

Punerea la adăpost a civililor sugerează o pregătire a terenului unei intervenţii militare.

Războiul din Donbas s-a soldat din 2014 s-a soldat cu aproximativ 14.000 de morţi, iar mulţi locuitori au rămas într-o situaţie mai mult decât precară.

Ucrainenii proruşi urmează să fie preluaţi în grijă de către autorităţile de la Moscova, care le-au promis o cazare temporară, până la calmarea situaţiei.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat ”ultimele fapte ale Rusiei drept o încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statului nostru” şi a dat asigurări că Kievul nu va ceda ”o palmă” din ţară şi nu îi este frică ”de nimic şi de nimeni”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.