Ucraina a pierdut un sfert dintre terenurile cultivabile din cauza ocupaţiei ruse a anumitor regiuni, în sud şi est, denunţă Ministerul ucrainean al Agrculturii, însă acest lucru nu constituie ”o ameninţare la adresa securităţii alimentare” a ţării, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În pofida piederii a 25% dintre terenurile cultivabile, structura culturilor semănate anul acesta este mai mult decât suficientă să asigure consumul” populaţiei ucrainene, a subliniat luni într-o conferinţă de presă adjunctul ministrului ucrainean al Agriculturii Taras Vîsoţkii.

”Consumul a scăzut, la rândul său, din cauza deplasării masive (a populaţiei) şi a migraţiei externe”, potrivit ministrului.

Peste şapte milioane de ucraineni au fost deplasaţi în interiorul ţării, potrivit Organizaţiei Internaţionale a Mgraţiilor (OIM) şi Înaltului Comisariat ONU pentru refugiaţi (UNHCR).

Alte 7,3 milioane de ucraineni au fugit în străinătate, dintre care peste jumătate în Polonia.

În pofida acestei pierderi deloc de neglijat de suprafaţă arabilă, aflată pe mâna ruşilor, ”structura actuală a suprafeţelor cultivate (...) nu constituie o amennţare la adresa securităţii alimentare a Ucrainei”, dă asigurări Taras Vîsoţkii.

”Agrcultorii ucraineni au reuşit să se pregătească relativ bine de însămânţare, înaintea războiului”, precizează el.

”În februarie, Ucraina a importat deja 70% dintre îngrăşămintele necesare, 60% dintre produsele fitosanitare şi aproape o treime din cantitatea de carburant necesară” semănatului, potrivit ministrului.

Ocupaţia rusă a mai multor regiuni ucrainene şi blocada cerealelor impusă de Flota rusă la Marea Neagră i-au obligat însă pe agricultorii ucraineni să ”să modifice ceea ce semănau şi cantitatea”, a mai precizat Taras Vîsoţkii.

Ucraina dispunea înainte de război de peste 30 de milioane de hectare de terenuri cultivabile, potrivit World Data Center-Ukraine, un ONG internaţional.

Consecinţele invaziei ruse asupra pieţei interne îi par limitate lui Taras Vîsoţkii, însă imposibilitatea exportării în alte ţări a cerealelor produse alimentează temeri cu privire la un ”uragan de fomete” în lunile viitoare, avertizează ONU.

”În prezent, între 20 şi 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate, iar în această toamnă această cifră poate creşte la 70-75 de milioane de tone”, avertiza la 6 iunie preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Ucraina era al patrulea exportator mondial de grâu şi porumb înainte de invazia rusă.

Războiul ruso-ucrainean opune două superputeri cerealiere. Rusia şi Ucraina asigură 30% dintre exporturile mondiale de grîu.

Conflictul a cauzat o creştere a cursului cerealelor şi uleiurilor, ale căror preţuri le-au depăşit pe cele atinse în timpul ”primăveri arabe”, în 2011 şi în timpul ”revoltelor foametei” din 2008.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.