Statele Unite au trimis în Ucraina armament şi echipament militar în valoare de peste 60 de milioane de dolari - inclusiv rachete antitanc de tip Javelin -, în cadrul unui ajutor militar american, a anunţat miercuri Ambasada americană la Kiev, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Biroul Cooperării în domeniul Apărării a primit marţi rachete antitanc de tip Javelin, echipament radio şi muniţie, a anunţat, într-un mesaj postat pe Twitter, Ambasada Statelor Unite la Kiev.

”Statele Unite susţin puternic suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei împotriva agresiunii Rusiei”, subliniază ambasada.

Ucraina depinde puternic de ajutoare americane în războiul, care durează de şase ani, cu separatişti propruşi în estul ţării, soldat cu peste 14.000 de morţi.

Kievul a primit un prim lot de rachete de tip Javelin în 2018.

Aceste ajutoare militare americane s-au aflat în 2019 în centrul procesului destituirii preşedintelui american Donald Trump.

Şeful statului american a fost inculpat (”impeachment”) de ”abuz de putere”, dar a fost achitat de Senat

În centrul scandalului ucrainean s-a aflat acuzaţia potrivit căreia Trump a suspendat acest ajutor militar, cu scopul de a-l determina pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski să anunţe anchete împotriva rivalului său în alegerile rezidenţiale de la 3 noiembrie, fostul vicepreşedinte democrat Joe Biden, şi a fiului acestuia Hunter Biden.

Ajutorul a fost deblocat până la urmă, după ce un avertizor de integritate a dezvăluit o convorbire la telefon între Trump şi Zelenski, care a devenit baza anchetei în vederea inculpării lui Trump.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.