Ucraina urmează să le impună ruşilor vize - începând de la 1 iulie -, anunţă vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la aproape patru luni de la invazia Ucrainei de către Rusia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul ucrainean urmează să adopte vineri o decizie oficială în acest sens, ”cu scopul de a contracara ameninţări fără precedent la adresa securităţii naţionale, suveranităţii li integrităţii teritoriale a statului” ucrainan, anunţă ăîntr-o postare pe Telegram Volodimir Zelenski.

Această decizie importantă urmează să pună capăt călătorei - fără viză - a ruşilor, în vigoare după ce Ucraina şi-a declarat independenţa faţă de URSS, în 1991.

”Pe fondul războiului lansat de către Rsuia,, este necesar să consolidăm controlul la intrarea cetăţenilor ruşi în Ucraina. Prioritatea este securitatea”, subliniază şeful administraţei prezidenţiale ucrainene Andrii Iermak.

Aceste foste două republici sovietice slave, care au o frontieră comună de aproape 2.300 de kilometri, sunt apropiate, de asemenea, prin legături de familie între cetăţenii lor.

Numărul ruşilor care călătoresc în Ucraina a scăzut puternic după anexarea, în 2014, de către Moscova a Peninsulei ucrainene Crimeea, urmată de izbucnirea unui război cu separatişti proruşi susţinuţi de către Kremlin, în Donbas.

În 2013, 10,8 milioane de ruşi au vizitat Ucraina, un număr care a scăzut la 2,5 milioane în 2014, iar apoi la 1,5 milioane pe an, din 2015 în 2019, declară AFP un purtător de cuvânt al grănicerilor ucraineni, Andrii Demcenko.

În 2020 şi 2021, pe fondul pandemiei covid-19, numărul călătorilor ruşi nu a depăşit 500.000 pe an, potrivit aceleiaşi surse.

Ucraina - o ţară în care au avut loc două rezoluţii în favoarea democraţiei din 2004 încoace şi unde rusa continuă să fie larg vorbită - a devenit în ultimii ani o destinaţie - de exil - a ruşilor liberali care fug de regimul lui Vladimir Putin.

La sfârşitul lui ianuarie, aproape 175.000 de ruşi deţineau un titlu de sejur în Ucraina, declară AFP serviciul de stat însărcinatcu migraţia.

Mulţi alţi cetăţeni ruşi s-ar putea afla ilegal în Ucraina, în contextul în care Kievul nu a impus niciodată până acum vize Rusiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.