Ministrul ucrainean de externe i-a spus miercuri unui emisar chinez de rang înalt, cu care a discutat la Kiev, că pentru a pune capăt războiului cu Rusia, Ucraina nu va accepta nicio propunere ce ar presupune pierderea de teritorii sau îngheţarea conflictului, relatează Reuters şi CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Li Hui, reprezentantul special al Chinei pentru afaceri eurasiatice şi fost ambasador în Rusia, a vizitat Ucraina marţi şi miercuri şi s-a întâlnit cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, a precizat Ministerul de Externe de la Kiev într-un comunicat.

A fost prima vizită la Kiev a unui trimis de rang înalt din China - ţară care are legături strânse cu Rusia - de la invazia pe scară largă a Moscovei în Ucraina, în februarie 2022.

"Vizita a fost efectuată în conformitate cu înţelegerea la care s-a ajuns în timpul convorbirii telefonice dintre preşedintele Volodimir Zelenski şi preşedintele Xi Jinping, la 26 aprilie", a precizat MAE ucrainean, care nu spune însă dacă diplomatul s-a întâlnit şi cu preşedintele Zelenski.

"Kuleba l-a informat în detaliu pe trimisul special al guvernului chinez cu privire la principiile de restabilire a unei păci durabile şi juste bazate pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei", a declarat Ministerul de Externe de la Kiev. Kuleba "a subliniat că Ucraina nu acceptă nicio propunere care să implice pierderea teritoriilor sale sau îngheţarea conflictului", a precizat ministerul.

Cei doi au vorbit despre "importanţa participării Chinei la punerea în aplicare a Formulei de pace a preşedintelui, a Iniţiativei pentru Marea Neagră, a siguranţei nucleare şi a altor eforturi internaţionale importante", a transmis ministerul condus de Kuleba.

China s-a abţinut să condamne Moscova sau să se refere la acţiunile sale ca fiind o "invazie", ceea ce a atras critici din partea ţărilor europene şi a Statelor Unite, care au pus la îndoială credibilitatea Chinei ca potenţial mediator în conflict.

Beijingul a încercat să se prezinte ca un promotor al păcii şi să devieze criticile potrivit cărora nu a acţionat pentru a ajuta la încheierea războiului Rusiei din Ucraina, la mai mult de un an după ce Moscova şi-a invadat vecinul occidental.

Turneul în Europa a înaltului oficial chinez include discuţii şi în Rusia, Polonia, Franţa şi Germania.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.