Ucraina şi-a exprimat îngrijoarea încă de la 25 iulie - ziua controversatei convorbiri la telefon a lui Donald Trump cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski - cu privire la soarta unui ajutor american care a fost blocat de Casa Albă, afirmă Pentagonul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Însărcinata cu Ucraina la Departamentul american al Apărării Laura Cooper a declarat miercuri că Ambasada Ucrainei la Washington a trimis la 25 iulie mesaje echipei sale în care întreba, în rezumat, ”ce se întâmpă cu ajutorul în domeniul securităţii?”.

Până în prezent, toţi martorii audiaţi în cadrul procedurii în vederea destituirii preşedintelui republican Donald Trump au declarat că Kievul a aflat despre blocarea ajutorului mai târziu, în orice caz după apelul telefonic de la 25 iulie, în care Donald Trump i-a cerut omologului său ucrainean să se ancheteze cu privire la adversarii săi democraţi.

În această convorbire la telefon, al cărei conţinut a declanşat ancheta din Congres, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski evocă achiziţionarea unor noi sisteme de tip Javelin, lansatoare de rachete antitanc, pe care administraţia Trump a acceptat să le furnizeze Ucrainei.

”Mi-ar plăcea totodată să ne faceţi un serviciu”, îi răspundea preşedintele american, după care a cerut anchete cu privire la democraţi - fostul vicepreşedinte democrat al lui Barack Obama Joe Biden şi fiul acestuia Hunter Biden, care era membru al Consiliului de Administraţie al grupului ucrainean în domeniul gazelor naturale Burisma.

Democraţii încearcă să stabilească dacă Trump a şantajat Ucraina prin condiţionarea reluării ajutorului militar de lansarea acestor anchete, cu gânduri ascunse în politica internă.

Joe Biden este unul dintre favoriţii democraţilor împotriva preşedintelui republican în alegerile prezidenţiale din noiembrie 2020.

Tabăra preşedintelui a subliniat până acum că Ucraina nu era la curent cu blocarea ajutorului militar în timpul convorbirii telefonice de la 25 iulie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.