Ucraina respinge luni acuzaţii ale autorităţilor georgiene cu privire la un ”amestec direct” al Kievului în proteste care au zguduit săptămâna trecută Georgia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Respingem în mod cvategoric asemenea insinuări, care nu au nimic a face cu realitatea”, a reacţionat un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko, într-o postare pe Facebook.

El dă asigurări că autorităţile georgiene ”îşi caută inamicul în locul greşit”.

Duminică, premierul georgian Irakli Garibaşvili a acuzat Kievul de ”amestec direct” în aceste proteste.

Irakli Garibaşvili reacţiona, la rândul său, la declaraţii ale preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care le- urat un ”succes democratic” manifestanţilor..

”Atunci când o persoană care face război găseşte timp să vorbească despre o manifestaţie distrugătoare (...), acest lucru este o dovadă directă a faptului că această persoană este implicată”, aprecia duminică Irakli Garibaşvili la postul proguvernamental de televiziune Imedi TV.

Săptămâna trecută, zeci de mii de persoane au manifestat la Tbilisi împotriva unui proiect de lege denunţat drept o copie a unei legi ruseşti privind ”agenţii străini”, folosită în Rusia în reprimarea criticilor Kremlinului.

După două nopţi de proteste marcate de ciocniri cu poliţie, Guvernul georgian a dat înapoi şi a retras acest proiect de lege.

Moscova a acuzat, la rândul său, ţări terţe de urzirea acestor manifestaţii şi le-a catalogat drept o ”tentativă de lovitură de stat”.

Georgia, o ţară cu patru milioane de locuitori, a fost în august 2008 victima unei intervenţii militare ruse fulger de opt zile care a condus la formarea a două teritorii proruse separatiste - Abhazia şi Osetia de Sud.

Georgia vrea, în mod oficial, să adere la Uniunea Europeană (UE) şi NATO, însă ONG-uri şi activişti din opoziţie acuză Partidul Visul Georgian, aflat la putere, de încurajarea unei derive autoristariste.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.