Ucraina a anunţat, luni, că forţele ucrainene au folosit sistemele de rachete de tip HIMARS furnizate de SUA pentru a distruge 50 de depozite de muniţie ruseşti de când au primit armele luna trecută, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov a subliniat impactul tot mai mare pe care îl au sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate HIMARS pe măsură ce Ucraina încearcă să respingă invazia Rusiei.

”Acest lucru le întrerupe lanţurile logistice (ruseşti) şi le elimină capacitatea de a conduce lupte active şi de a acoperi forţele noastre armate cu bombardamente grele”, a spus Reznikov.

Reuters nu a putut verifica din surse independente declaraţiile lui Reznikov.

Reznikov a precizat că artileria ucraineană a efectuat atacuri ”precise” pe mai multe poduri. El nu a oferit detalii, dar se pare că se referea la încercări de a traversa râurile din regiunea Herson, ocupată de ruşi. Autorităţile locale de ocupaţie spun că au fost atacate de HIMARS în ultima săptămână.

Reznikov a mai spus că Ucraina a primit trei tancuri aeriene de tip Gepard, primul dintre cele 15 aşteptate, iar Kievul se aşteaptă să primească câteva zeci de tancuri de tip Leopard.

Rusia a anunţat că a distrus mai multe dintre sistemele de tip HIMARS, deşi Ucraina a dezminţit acuzaţii. În cel mai recent raport al Ministerul rus al Apărării de luni, se menţionează că forţele ruse au distrus un depozit de muniţii în care se aflau sistemele de tip HIMARS din regiunea Hmelniţki, din vestul Ucrainei.

Oficialii ucraineni au spus în mod repetat că proviziile occidentale de arme sunt esenţiale pentru efortul militar al Ucrainei şi au subliniat importanţa sistemelor HIMARS în contextul supremaţiei artileriei Rusiei în ceea ce priveşte numărul şi muniţia.

Sistemele de tip HIMARS au o rază de acţiune mai mare şi sunt mai precise decât artileria din epoca sovietică pe care Ucraina o avea în arsenalul său.

Rusia a criticat în special Statele Unite pentru că au oferit Ucrainei instructori care au ajutat forţele ucrainene să folosească sistemele de tip HIMARS.

Rusia, care a invadat Ucraina pe 24 februarie, a cucerit o parte din teritoriul din sudul Ucrainei şi şi-a folosit supremaţia artileriei în est pentru a obţine câştiguri teritoriale treptate.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.