Ucraina acuză vineri Rusia de arestarea a doi angajaţi ai Centralei Nucelare Zaporojie (sud), ocupată de armata rusă, după ce ”i-a bătut în mod violent”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Joi, ”armata rusă a pătruns în sedul în care se află Departamentul Programelor Sociale ale centralei şi, în prezenţa altor angajaţi, i-a lovit în mod violent pe şeful departamentului, Oleksii Trubenkov, şi pe adjunctul său, Iuri Androsov”, denunţă într-un comunicat operatorul nuclear Energoatom.

”După această bătaie violentă”, ruşii ”i-a scos afară şi i-au dus într-o direcţie necunoscută”, acuză Energoatom.

Însărcinatul cu Siguranţa Nucleară a centralei, Konstantin Beiner, a fost ”aruncat la subsol”, potrivit Energoatom, însă nu a fost arestat de către forţele ruse.

Operatorul nuclear ucrainean Energoatom a acuzat militari ai Moscovei - care ocupă instalaţia de la începutul lui martie - de faptul că ”se dezlănţuie şi se transformă în adevăraţi poliţişti şi temniceri”, ”intensificând reprimarea” angajaţilor centralei.

Aceasta nu este prima oară când Kievul acuză Moscova de brutalitate cu personalul, în cea mai mare centrală nucleară don Europa.

La sfârşitul lui seprtembrie, directorul general al centralei a fost arestat de forţe ruse şi a fost eliberat câteva zile mai târziu.

Ucraina şi Rusia se acuză reciproc, de mai multe luni, de bombardamente în jurul centralei Nuclear ucrainene Zaporijia, situată în apropiere de linia frontului, care alimentează temeri cu privire la un eventual accident nuclear.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski acuză Ruisa de poziţionarea a 500 de militari ruşi în instalaţie.

Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) şi comunitatea internţaională şi-au multilicat apelurile la o demilitarizare a instalaţiei - însă fără succes până în prezent.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.