Militarii ucraineni au început să folosească muniţie cu dispersie în cadrul contraofensivei împotriva Rusiei, anunţă doi oficiali americani şi o persoană la curent cu dosarul, care confirmă dezvăluiri în acest sens ale cotidianului american The Washington Post (WP), relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Statele Unite aşteaptă în continuare să primească informaţii actualizate de la armata ucraineană despre cât de efieicient este acest armamernt cu submuniţie - controversat - pe câmpul de luptă, potrivit unuia dintre oficiali.

Cotidianul american The Washington Post (WP) a dezvăluit că Ucraina foloseşte în lupte muniţie cu dispersie.

Statele Unite au anunţat la 8 iulie că trimit acest armament Ucrainei, pe care l-au livrat o săptămâna mai târziu.

Acest tip de armament este controversat din cauză că împrăştie numeroase ”bombe” mici într-o zonă largă şi reprezintă astfel o ameninţare pe termen lung la adresa civililor în cazul în care nu explodează.

Rusia a ameninţat să răspundă cu aceeaşi monedă.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat duminică că Moscova dispune de stocuri de armament cu submuniţie şi analizează dacă să le fiolosească împotriva Ucrainei, ”dacă sunt folosite împotriva noastră”.

Însă atât Rusia, cât şi Ucraina sunt acuzate de folosirea acestui tip de armament în război, inclusiv în zone dens populate.

ONU anunţa în martie că a compilat informaţii credibile despre faptul că forţe ruse au folosit muniţie cu dispersie în zone populate de cel puţin 24 de ori.

CNN dezvăluia anul trecut, în urma unei anchete jurnalistice, că Kremlinul a tras 11 rachete cu submuniţie către Harkov, al doilea cel mai mare oraş ucrainean, în primele zile ale invaziei ruse.

Ucraina a folosit la rândul său armament cu dispersie inclusiv în zone populate, acuză Cluster Munition Monitor, o asociaţie a societăţăii civile, parteneră a ONU.

Armata ucraineană vrea să ţintească cu acest tip de armament cele mai mari concentrări de trupe şi echipament militar ruseşti.

Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) întâmpină dificultăţi în a furniza Ucrainei cantităţi mari de muniţie de care are nevoie în cadrul contraofensivei prelungite, iar Occidentul depune eforturi să crească producţia de muniţie.

Este neclar dacă muniţia de artilerie grea pe care ucrainenii o folosesc zilnic ar fi suficientă pe termen lung, fără muniţia cu dispersie, potrivit unor analişti militari.

Generalul de brigadă Oleksandr Tarnavski declara CNN, săptămâna trecută, în centrul Ucrainei, că acest tip de muniţie ”poate schimba în mod radical” câmpul de luptă.

”Inamicul înţelege, de asemenea, că, prin obţinerea acestei muniţii, vom avea un avantaj”, declara el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.