Armata ucraineană ameninţă joi că nave ruseşti la Marea Neagră pot să aibă aceeaşi soartă ca a crucişătorului lansator de rachete ghidate Moskva, nava-amiral a Flotei ruse la Marea Neagră, pe care Kievul l-a scufundat în această marea în aprilie 2022, după ce Ministerul ucrainean de Externe a acuzat Rusia de o ”încălcare grosolană” a dreptului internaţional prin ameninţarea navelor civile care se îndreaptă către porturi ucrainene, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Kremlinul a transformat Marea Neagră într-o zonă periculoasă - în principal pentru nave ruseşti şi nave care circulă la Marea Neagră către porturi ruseşti şi ucrainene situate pe teritoriul temporar ocupat al Ucrainei de către Rusia”, ameninţă într-un comunicat Ministerul ucrainean al Apărării.

”Responsabilitatea faţă de toate riscurile îi revine în întregime conducerii ruse. Soarta navei de război Moskva demonstrează că Forţele ucrainene de apărare au mijloacele necesare respingerii agresiunii ruse”, ameninţă ministerul.

Ministerul rus de Externe a ameninţagt miercuri, după retragerea Moscovei luni din Acordul de la Istanbul din iunie 2022 privind exportul cerealelor ucrainene la Marea Neagră, că toate navele care navighează la Marea Neagră către porturi ucrainene vor fi considerate transportatoare de încărcătură militară

”Intenţia de a trata nave străine ca ţinte militare încalcă grosolan obligaţiile Rusiei în dreptul internaţional nu doar faţă de Ucraina, ci faţă de toate statele angajate în navigaţia paşnică la Marea Neagră”, a denunţat joi Ministerul ucrainean de Externe.

”Nu există niciun motiv să se creadă că nave comerciale susţin acte de război prin simplul fapt că exportă cereale în alte ţări care au nevoie de ele pentru a preveni foametea”, dă asigurări Kievul.

Ministerul ucrainean al Apărării acuză joi Rusia de crearea unui pericol la Marea Neagră ”prin ameninţarea deschisă a vaselor care transportă hrană din porturi ucrainene, lansarea unor atacuri cu rachetă şi dronă asupra unor infrastructuri civile în oraşe paşnice (şi) crearea deliberată a unei ameninţări militare pe rute comerciale”.

El copiază Ministerul rus al Apărării şi ameninţă că ”toate vasele care navighează la Marea Neagră către porturi din Federaţia rusă şi porturi ucrainene aflate pe teritoriul Ucrainei ocupat temporar de Rusia pot fi considerate de Ucraina ca transportând încărcătură militară, cu toate riscurile aferente”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.