Ucraina a dublat joi ratele dobânzilor, care au ajuns la 25 %, în încercarea de a opri inflaţia de aproximativ 17 % şi de a-şi proteja moneda, care s-a depreciat de la începutul invaziei ruse pe 24 februarie, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Directorul Băncii Centrale Ucrainene, Kirilo Şevcenko, a majorat rata dobânzii de referinţă de la 10 % la 25 %.

Costurile de împrumut ajung la cel mai înalt nivel din septembrie 2015, când economia Ucrainei era grav afectată pe fondul anexării Crimeei de către Rusia. De asemenea, acela a reprezentat cel mai ridicat nivel din Europa.

Invazia rusă a devastat economia Ucrainei, despre care Banca Mondială a estimat că ar putea să scadă cu cel puţin o treime în acest an. Războiul a dus la închiderea întreprinderilor, a distrus infrastructura, a blocat rutele de transport maritim şi a transformat oraşe întregi în ruine.

Şevcenko a făcut apel la discuţii cu Fondul Monetar Internaţional cu privire la un nou program de ajutor. Creşterea a fost criticată de un consilier al preşedinţiei ucrainene, care a spus că rata este prea mare şi periculoasă pentru economie în timpul războiului.

Banca Naţională a Ucrainei şi-a îngheţat dobânda principală cu 10 % la începutul invaziei, dar săptămâna trecută a semnalat că ar putea relua revizuirile regulate ale politicii monetare, deoarece afacerile şi-au revenit parţial în zonele mai sigure ale ţării.

Se preconizează că o creştere bruscă a ratei va determina Guvernul ucrainean să crească randamentul obligaţiunilor interne. Astfel, activele în moneda naţională, grivna, ar deveni mai atractive şi ar preveni ca veniturile şi economiile gospodăriilor să fie măcinate de inflaţie.

Inflaţia atingea şi înainte invaziei ruse două cifre şi a ajuns la aproximativ 17 % în mai, de la 16,4 % în aprilie, potrivit estimărilor Băncii Centrale.

Potrivit Băncii Centrale, inflaţia s-ar putea dubla în 2022, de la 10 % în 2021, din cauza creşterii preţurilor la nivel global şi a daunelor în urma războiului asupra producţiei interne şi lanţurilor de aprovizionare.

Numărul întreprinderilor mici care şi-au suspendat operaţiunile în aprilie a scăzut la 26 % de la 73 % în martie, potrivit unui sondaj realizat de Asociaţia Europeană de Afaceri (”European Business Association”), uniunea întreprinderilor care operează în Ucraina.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.