Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a îndemnat joi la ”implicarea Verzilor” în împărţirea funcţiilor de rang înalt în Uniunea Europeană (UE), în contextul în care niciun post nu a fost atribuit familiei politice ecologiste, în pofida rezultatului pe care l-a obţinut în alegerile europene de la sfârşitul lui mai, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sunt sigur că o cooperare cu Verzii şi prezenţa lor în organele de decizie ale UE vor fi benefice (...) Europei în ansamblul său”, a declarat Donald Tusk în hemiciclul Parlamentului Eurpean (PE), reunit la Strasbourg.

”Îi îndemn pe toţi partenerii mei să implice Verzii în nominalizări, chiar dacă nu există nimeni din acest partid într-un post-cheie”, a adăugat el.

Tusk a precizat că intenţionează ”să-i transmită mesajul în mod direct”, joi după-amiaza, Ursulei von der Leyen, candidata Consiliului European la conducerea Comisiei Europene (CE), cu care se întâlneşte joi după-amiaza la Bruxelles.

După o primă vizită la eurodeputaţi, miercuri, la Strasbourg, ministrul german al Apărării a discutat joi dimineaţa, la Bruxelles, cu luxemburghezul Jean-Claude Juncker, căruia-i urmează să-i succeadă în funcţie la 1 noiembrie.

Copreşedintele din cadrul Verzilor al PE, belgianul Philippe Lamberts, i-a mulţumit lui Donald Tusk pentru îndemnul unei asocieri mai puternice a Verzilor.

”Cred că vorbele vă sunt sincere, însă acest lucru nu pare împărtăşit în mod uniform la masa Consiliului” şi a PE, a deplâns el.

În urma unui summit-maraton, liderii statelor membre UE s-au pus de acord asupra unei liste de nume care să preia conducerea insttuţiilor europene în următorii ani.

Partidul Popular European (PPE, dreapta), principala formaţiune politică în PE, urmează să obţină şefia CE prin desemnarea Ursulei von der Leyen, o apropiată a Angelei Merkel, în limp ce liberalii urmează să obţină preşedinţia Consiliului European, prin Charles Michel.

Socialiştilor li s-a atribuit nominalizarea la conducerea diplomaţiei europene, prin spaniolul Josep Borell.

PE, care şi l-a ales miercuri preşedinte pe socialial-democratul italian David Sassoli, urmează să dea undă verde, la jumătatea lui iulie, nominalizării Ursulei von der Leyen la conducerea CE.

Clasată a patra în urma alegerilor europene de la sfârşul lui mai, familia politică a Verzilor este marele perdant al acestor negocieri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.