Un tribunal din Istanbul a condmanat joi, în lipsă, un jurnalist germano-turc la aproape trei ani de închisoare pentru "propagandă teroristă", la capătul unui proces care a suscitat tensiuni diplomatice între Turcia şi Germania, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deniz Yücel, jurnalist la cotidianul german Die Welt, a fost găsit vinovat de "propagandă teroristă" în numele Partidului muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi condamnat la doi ani, nouă luni şi 22 de zile de închisoare, potrivit deciziei tribunalului. 

PKK, care duce o gherilă sângeroasă pe teritoriul turc din 1984, este considerat o grupare "teroristă" de Ankara şi de aliaţii occidentali. 

În schimb, Yücel a fost achitat de acuzaţiile de "incitare la ură" şi de "propagandă" în numele mişcării predicatorului Fethullah Gülen, adversar al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Cu toate acestea, instanţa a decis să depună plângere împotriva sa pentru "insultarea şefului statului" şi "denigrarea Statului şi instituţiilor", pentru că l-a numit "pucist" pe Erdogan. 

Yücel, în vârstă de 46 de ani, a fost închis în Turcia cu un an înainte de a fi eliberat şi de a părăsi teritoriul Turciei pentru a merge în Germania în 2018. 

Arestarea sa a stârnit un val de indignare şi de mobilizare în Germania, şi a contribuit la relaţii tensionate între Berlin şi Ankara.                

Organizaţii de apărare a drepturilor omului sunt îngrijorate în special de eroziunea libertăţii presei în Turcia, în special după tentativa de puci din 2016 care a fost urmată de o represiune totală.

Numeroşi jurnalişti care lucrează pentru presa locală şi internaţională au fost arestaţi şi condamnaţi la pedepse cu închisoarea.              

Turcia se află pe locul 154 în clasamentul mondial al libertăţii presei, potrivit ONG-ului Reporters sans frontières.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.