Şeful diplomaţiei turce Mevlüt Cavusoglu acuză Uniunea Europeană că "umileşte" Turcia şi condiţionează încă o dată respectarea acordului în domeniul migraţiei cu UE de liberalizarea vizelor, în ediţia de luni a ziarului Bild, relatează AFP şi Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Poporul turc este traumatizat" după puciul eşuat de la 15 iulie, iar europenii "ne umilesc în loc să ajute Turcia", declară Mevlüt Cavusoglu pentru cotidianul popular german, deplângând blocarea negocierilor de aderare la UE şi a negocierilor cu privire la scutirea de vize a cetăţenilor turci, potrivit AFP.

În opinia ministrului turc de Externe, Ankara a muncit "ca puţine alte ţări pentru a îndeplini condiţiile de aderare la UE", iar în schimb adună "doar ameninţări, insulte şi un blocaj total" din partea Celor 28.

Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)

"Mă întreb: ce crimă am comis? De ce această ostilitate?", continuă Cavusoglu, care a acuzat deja UE, miercuri, că a alimentat sentimentul antieuropean în Turcia prin faptul că a "favorizat" şi chiar "încurajat" autorii puciului.

Cavusoglu cere din nou liberalizarea vizelor pentru cetăţenii turci, în schimbul menţinerii Acordului UE-Turcia în domeniul migraţiei, încheiat în martie cu speranţa opririi traversărilor migranţilor şi refugiaţilor dinspre coastele turce spre insulele greceşti.

"Este clar: fie aplicăm toate acordurile împreună, fie le lăsăm pe toate deoparte", declară Mevlüt Cavusoglu pentru Bild, atunci când este întrebat despre eventualitatea ca Turcia să lase din nou sute de mii de persoane să traverseze marea, începând din octombrie, pentru a ajunge în Europa.

UE ar trebui să liberalizeze vizele de călătorie pentru turci în octombrie, altfel acordul va fi dat deoparte, a subliniat ministrul, potrivit Reuters.

"Nu vreau să vorbesc despre cel mai rău scenariu. Negocierile cu UE continuă, dar este clar că fie aplicăm toate acordurile împreună, fie le lăsăm pe toate deoparte", a subliniat Cavusoglu.

Accesul în UE fără vize - principalul stimulent în schimbul colaborării Ankarei în stoparea afluxului de migranţi în Europa - este vizat de întârzieri, din cauza unei dispute cu privire la legislaţia turcă împotriva terorismului şi reprimarea de după lovitura de stat eşuată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.