Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a denunţat marţi o ”măsură foarte negativă” din partea Suediei, după refuzul Curţii Supreme suedeze de a a-l extrăda pe jurnalistul Bülent Kenes, o extrădare cerută personal de către preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Respingerea cererii noastre de extrădare a lui Bülent Kenes este o măsură foarte negativă”, denunţă şeful diplomaţiei turce.

”Participanţii la puci trebuie să fie trimişi în Turcia”, subliniază Cavusoglu, evocând astfel lovitura de stat eşuată din iulie 2016.

Curtea Supremă suedeză şi-a motivat hotărârea evocând statutul de refugiat al jurnalistului turc, de faptul că acuzaţiile împotriva acestuia sunt motivate politic şi că acesta riscă să fie persecutat în Turcia din cauza convingerilor sale politice.

În afară de Ungaria, care urmează să ratifice aderarea Suediei şi Finlandei la NATO la începutul anului 2023, Turcia este singura ţară care ameninţă să împiedice aderarea celor două ţări nordice la Alianţa Nord-Atlanică, decisă în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Ankara,

Stockholmul şi Helsinki au semnat un memorandum la summitul NATO din Spania, în iunie, iar Erdogan a ameninţat din nou că va bloca ratificarea.

Extrădarea unor activişti kurzi sau a personalităţilor ostile regimului turc care s-au refugiat în Suedia este punctul cel mai delicat al condiţiilor impuse de Ankara pentru a ratifica intrarea în NATO a celor doi noi membri.

Guvernul suedez subliniază că sistemul judiciar din ţara nordică este independent, că are ultimul cuvânt de spus şi că deciziile deja luate nu pot fi puse sub semnul întrebării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.